terug

OnOne Perfect Effects8 tijdelijk gratis

Het feit dat vrijwel iedereen software zoals Photoshop of Lightroom gebruikt, maakt het voor andere software leveranciers niet eenvoudig. Een product dat op alle terreinen concurreert heb je niet zo maar even ontwikkeld. Vandaar dat er vooral veel aanvullende software in de vorm van plug-ins geschreven wordt.
Effects8-logo
OnOne heeft een hele suite waarin allerlei onderdelen zitten. Om daar reclame voor te maken wordt één deel van die suite tijdelijk gratis ter beschikking gesteld, met een keurig registratienummer erbij. Mocht je een oudere versie gebruiken, dan moet je opletten: het installeren van dit onderdeel verwijderd alle eventueel eerder geïnstalleerde software van OnOne.
Effects-vanuitLightroom
Effecten
Effecten, daar gaat het om bij deze plug-in die zowel in combinatie met Photoshop, als met Lightroom of Aperture gebruikt kan worden, terwijl het ook nog een optie is om Effect8 als zelfstandig programma te gebruiken, keuze te over dus. De RAW-aanpassingen als zodanig vallen buiten het bereik van de software, vandaar dat er vanuit Lightroom altijd een kopie gemaakt gaat worden, die je dan verder bewerkt in Effects8. Dat de eerder besproken software van MacPhun wel RAW-bestanden kon verwerken was een gevolg van hun keuze alleen voor Apple te ontwikkelen en gewoon de ingebouwde RAW-routines van het Apple systeem te lenen. Je krijgt de gebruikelijke keuzes voor kleurruimte en bestandsformaat van de kopie en dan staan de effecten tot je beschikking.
effects-opties
Ze zijn beschikbaar als uitgebreide keuzelijsten met vaste instellingen. Maar je kunt ze aanpassen en ook met behulp van maskers op slechts een deel van de foto’s laten uitwerken. Een nadeel van de methode waarbij instellingen als een lange rij voorkeuzes worden aangeboden is dat het erg veel tijd kost om te leren wat er mogelijk is, dat gaat sneller wanneer je gewoon zelf aan de schuifjes kunt zitten om te proberen te begrijpen welke effecten beschikbaar zijn en wat er bij je wensen past. Ik ben zelf niet zo van de effecten, maar het blijft toch wel interessant om te zien wat er allemaal kan. Afhankelijk van je wensen kun je dan met de kennis die je tijdens het uitproberen over de beschikbare opties hebt opgedaan je foto’s gaan aanpassen.
Sommige effecten zijn denk ik vrij eenvoudig ook binnen Lightroom mogelijk, maar bij andere moet ik denk ik toch wel even op zoek gaan in Photoshop om een vergelijkbaar effect bij een foto te bereiken. Dat wil dan niet zeggen dat het niet kan in Photoshop, maar dat ik het niet kan bereiken. En verder is het vaak zo dat je wel iets vergelijkbaars kunt maken, maar precies hetzelfde wordt erg lastig, de gebruikte wiskunde is dan net wat anders.
Maskers
Hoewel ook Effects8 beschikt over verloop maskers en dergelijke blijkt dat de aanpassingen heel handig in een laag die ook door Photoshop wordt herkend worden geplaatst.Vervolgens kun je dan met de eigen, en wat complexere Photoshop maskers je keuzes tot delen van de foto te gaan beperken. Want ondanks alles wat er mogelijk is, Effects8 blijft wel echt een hulpprogramma, je hebt nog wel één of meer andere programma’s nodig. Houdt je ervan om op deze manier je foto’s meer of minder vergaand aan te passen, dan is het zinvol om dit gratis deel van OnOne uit te proberen, en er eventueel later de rest bij te kopen.

Twee uitersten in een verloop, van heel hard tot heel zacht, slechts enkele van de vele mogelijke effecten die beschikbaar zijn.
Twee uitersten in een verloop, van heel hard tot heel zacht, slechts enkele van de vele mogelijke effecten die beschikbaar zijn.