terug

Onderwater fotograaf in twee werelden

Zwemmen met haaien
Rutger Geerling fotografeert het serene leven onder water, maar krijgt ook drukke dance festivals en de kapriolen van snowboarders voor zijn camera. De beide werelden laten zich goed verenigen.
Na het behalen van zijn masters bestuurskunde begon Rutger Geerling in 1996 met zijn bedrijf Rudgr.com en ontwikkelde hij zich als professioneel fotograaf op gebieden als dance, evenementen, extreme sporten, duiken en reizen. Voor opdrachtgevers als Heineken, Philip Morris en Bacardi fotografeert hij evenementen, voor ID&T en Ultra Music Festival dancefeesten, voor Unox de Nieuwjaarsduik, voor de NSkiV wintersporten en voor bladen als Duiken en National Geographic Traveler maakt hij reis- en duikreportages. Zijn fotografie bestrijkt een breed gebied, waar uitersten elkaar ontmoeten. “De combinatie van dance- en onderwaterfotografie is fantastisch”, zegt Geerling. “Onder water kom ik volledig tot rust. De stilte, het gevoel dat je zweeft, helemaal zen. Je leert door het duiken rustig en gecontroleerd adem te halen, want anders verbruik je te veel lucht. Die ademhalingstechniek komt van pas bij het maken van foto’s van dancefeesten vanuit een helikopter in het donker, als je de camera zo stil mogelijk moet zien te houden.”
Halfwater Paradise Malediven

Combi onder en boven water

De onderwaterfotografie, een specialistische nichemarkt, maakt nu ongeveer tien procent van zijn totale werk uit. “Er zijn een aantal goede onderwaterfotografen in Nederland, maar hier kan niemand van de onderwaterfotografie leven”, weet Geerling. “De investering in apparatuur is fors. Ik werk met een Canon 5D Mark III, met onderwaterhuis weegt die zo’n tien kilo. Bij vliegreizen krijg ik soms ook nog extra kosten voor overgewicht. Ik probeer de onderwaterfotografie te combineren met een reisreportage. Binnenkort ga ik voor zo’n combi naar Kroatië. Ook tijdens gewone reizen probeer ik altijd te duiken. De bladenmarkt is ingestort, ik verkoop veel via stockbureaus als Alamy.com, Getty en ANP.”
“Wat ik leuk vind aan onderwaterfotografie is de interactie met mensen. Die wil ik er graag bij hebben in mijn foto’s. Dat is wat mij onderscheidt van anderen: ik wil de ‘belevingsreactie’ laten zien. Ik wil je meenemen alsof je er zelf bij was. Mijn foto’s vormen om die reden vaak een soort van reportage. Bij onderwaterfotografie kun je wijd fotograferen of macro. Ik hou van wijd, vanwege die interactie met mensen en vissen. Ik heb een 100 mm macro lens, maar werk graag met een 15 mm fisheye, onder water een geweldige, maar moeilijke lens om te gebruiken, omdat je vrij dichtbij moet komen. Mijn onderwaterhuis is van UK-Germany, één van de meest degelijke die er zijn. Het heeft een poort, zodat ik meerdere lenzen kan gebruiken, maar de keus voor welke lens ik ga gebruiken, moet ik natuurlijk vóór mijn duik al maken. Ik gebruik twee Inon Z240 flitsers, zeer compacte OW-flitsers die met gewone (oplaadbare) penlites werken; ideaal, want die batterijen kan je in geval van nood overal wel krijgen.”
Geerling is de hele wereld al over geweest, maar toch heeft hij nog wensen: “Ik zou graag nog terug gaan naar Australië om de leafy sea dragon (grote rafelvis) te vinden, een heel bijzonder diertje, echt de koning van de onderwatercamouflage. En ik wil nog richting de Filippijnen en Indonesië. En Vancouver Island, mijn lievelingsplek voor orka’s en zeeleeuwen. Maar eigenlijk duik ik overal graag, er is, zowel onder- als bovenwater, zoveel moois te beleven. Dat verveelt nooit.”
Lees meer over onderwaterfotografie in het meinummer van Pf. Bestel hem hier. 

www.rudgr.com
www.fotograferen.net
www.uk-germany.com

Rutger door Cor Kuyvenhoven