terug

Serie: Ondernemen! – Alex Vreeman

In deze serie laten we fotografen aan het woord over het ondernemerschap, en dan vooral de creatieve kant hiervan. Fotograaf Alex Vreeman trapt af. 

AN_AVF7760_FINAL
© Alex Vreeman

Hoe zou u zichzelf als fotograaf omschrijven, wat voor soort fotograaf bent u?
“Mijn specialisaties zijn het karakterportret en advertising. Door middel van een ontspannen gesprek zoek ik naar de speciale kenmerken van de mens. Communicatie en een ontspannen sfeer spelen hierbij de hoofdrol en al pratende maak ik mijn opnamen en daarna kiezen we samen de foto.”
U gaat op een heel nieuwe manier om met de betalingen voor de portretsessies. Kunt u dit omschrijven?
De klant tekent voor een beperkte publicatievrijheid en ontvangt de gekozen opname door middel van een 10×15 cm print op fine art paper inclusief een bestandje 10×15 cm 72dpi die de klant een week later ontvangt. Daarvoor mag de klant zelf bepalen hoeveel hij of zij betaald aan het einde van de shoot. Voor alle andere wensen is een prijslijst. Dit concept geldt alleen voor het karakterportret en niet voor advertising.”
Hoe is dit ontstaan?
“Steeds vaker mocht ik de foto’s niet publiceren, omdat de klant vaak vindt dat de foto te veel privé-informatie van hem of haar laat zien. Dat wilde ik oplossen en ik wilde proberen om mensen aan het denken te zetten om toch een keer dat goede portret van zichzelf of een dierbare te laten maken in plaats van de zelfgemaakte kiek of selfie. Door de klant zelf de waarde te laten bepalen, gaat het nu alleen nog om de kwaliteit en de keuze voor de fotograaf. Er zijn steeds meer fotografen die soms noodgedwongen met hun prijs stunten, dus die discussie is nu van tafel. Het is fijn als alle mensen die mijn kwaliteit erkennen, ook al ben je minder vermogend, jong of ouder, de kans krijgen om door mij die speciale opname te laten maken. Zo kan ik aan iedereen laten zien: Zo mooi ben je!”

Bent u door het op deze manier te gaan doen een andere fotograaf geworden?
“Fotografie zit in mijn genen en mensen blij maken met een goed beeld van zichzelf maakt me de gelukkigste mens ter wereld. Geluk draait niet om geld. Verder kan ik door dit concept zonder concessies, echt maken wat ik zelf wil maken. Het betekent wel dat ik voor ieder portret opnieuw nerveus ben, want ik wil heel graag de verwachting waarmaken. Op deze manier word ik gedwongen om te blijven focussen en dat is prettig.”

Verdient u er nu nog wel genoeg aan?
“Wat is verdienen? Mijn ervaring tot nu toe is dat mensen honoreren naar draagkracht en als door mijn concept de portretfotografie een boost krijgt, dan heeft heel fotograferend Nederland gewonnen.”

Boudewijn-AVF8193_FINAL_CHES
© Alex Vreeman

Waar wilt u dat dit concept naartoe groeit?
“Voor dit concept is er wederzijds vertrouwen en respect nodig en ik hoop dat mensen over een tijdje, vanuit heel Nederland en Duitsland, de weg naar mijn studio weten te vinden omwille van mijn kwaliteit en de ervaring die ze opdoen nadat ze hun eigen foto hebben ontvangen.”
Kunt u nog een bijzondere anekdote ophalen?
“Soms is een gesprek intens en komen er ook verdrietige momenten voorbij. Bij één klant mocht ik tijdens zo’n moment doorgaan met fotograferen. Dat zal ik ongevraagd namelijk niet vanzelfsprekend doen en zij schreef later voor mij de volgende tekst. ‘Ondanks groot verdriet kijk ik mooier naar mijzelf!’ Als klanten zoveel van zichzelf durven laten zien dan kan ik me geen rijkere fotograaf voorstellen.”
Bekijk de site van Alex Vreeman op www.alexvreeman.nl

 
Heeft u ook een inspirerend verhaal over ondernemerschap en wilt u graag in deze rubriek, mail dan naar c.tesselhof@eisma.nl
 


Bekijk ook deze items