terug

Olympus ververst de PEN-serie


Olympus komt met maar liefst drie nieuwe modellen voor het Micro Four Thirds System, de EP-3, de E-PL3 en de E-PM1. De laatste twee worden door Olympus nu aangeduid als respectievelijk de PEN Light en de PEN Mini. De E-P3 vormt het topmodel van de reeks. Alledrie de camera’s hebben volgens Olympus de snelste autofocus ter wereld. Het FAST AF (een afkorting voor Frequency Acceleration Sensor Technology) wordt aangestuurd door de nieuwe TruePic VI-processor en heeft 35 scherpstelpunten. De processor maakt het ook mogelijk om bij ISO 12800 te fotograferen. Het trio kan ook in 1080i HD filmen. In de hoogste resolutie wordt het AVCHD formaat gebruikt, bij 720p wordt MPEG gemaakt.

Het topmodel krijgt een OLED scherm met aanraakscherm en 614.000 pixels. Net als bij de Panasonic G3 kun je op het scherm de scherpstelpunten aanwijzen en bij het terugkijken van de foto’s met de vingers door de bestanden scrollen. Er is ook veel aandacht besteed aan de bediening, de EP-3 heeft twee extra draaischakelaars om makkelijk het diafragma en de sluitertijd te wijzigen. Daarnaast heeft de camera drie programmeerbare knoppen. Met deze aanpassingen moet de PEN aantrekkelijker worden voor de professionele fotograaf. De buitenkant van de E-P3 doet erg denken aan de bestaande reeks PEN camera’s. Voor een betere grip heeft Olympus voor de E-P3 twee maten handgreep als optie.

De E-PL3 mist het OLED aanraakscherm. Daarentegen is het LCD kantelbaar uitgevoerd. De camera moet de ingebouwde flitser missen, maar Olympus levert wel een externe flitser mee. Dit is ongetwijfeld om de camera zo compact mogelijk te maken, de E-PL3 is ongeveer 25% kleiner geworden dan de voorganger. De Mini PEN is zelfs nog kleiner en mist logischerwijs ook de ingebouwde flitser. Het LCD achterop de camera is bij de E-PM1 vast, maar heeft wel dezelfde resolutie als de E-PL3, namelijk 460.000 pixels. De bediening van beide camera’s is minder uitgebreid dan bij het topmodel.

De E-P3 ligt vanaf augustus 2011 in de winkels en is verkrijgbaar in zwart, wit of zilver en zowel als losse camera als in diverse kits. De PEN Light en Mini volgen in het najaar. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend gemaakt. Voor alledrie de camera’s zijn ook diverse accessoires verkrijgbaar.


Bekijk ook deze items