terug

Olympus PEN E-P5: introductie en eerste indruk

De nieuwe Olympus PEN E-P5 (rechts) naast een oude analoge PEN-F. © Bas de Meijer
De nieuwe Olympus PEN E-P5 (rechts) naast een oude analoge PEN-F. © Bas de Meijer
Olympus eert oude modellen graag met een nieuw model. De eerste digitale Olympus PEN, de E-P1, kwam vijftig jaar na de eerste PEN in 1959, de Olympus OM-D E-M5 werd in 2012 veertig jaar na de eerste OM geïntroduceerd. De nieuwe digitale varianten lijken sterk op hun analoge voorgangers. Met de PEN E-P5 doet Olympus het opnieuw. Nu viert Olympus dat in 1963 de PEN-F op de markt kwam. De Olympus PEN E-P5 wordt het nieuwe topmodel van de PEN-serie en volgt de E-P3 op. In Berlijn maakten we even kennis met de camera.
De Olympus E-P5 is vooral bedoeld voor de consument die een mooi ontworpen camera wil hebben, die daarnaast een goede kwaliteit levert zonder dat je de kennis hoeft te hebben hoe alles werkt. De E-P5 lijkt aan die eisen te voldoen. De camera ziet er namelijk, in mijn ogen, erg fraai uit. De nieuwe PEN lijkt, zeker in het zilver, sterk op de illustere PEN-F. Om dat te benadrukken heeft Olympus nu ook de naam PEN voorop de camera gezet.In de bediening wijkt de camera uiteraard wel af. De PEN-F had een zogenaamde porroprisma, de PEN E-P5 heeft een groot scherm achterop. Dat LCD kan gekanteld worden. Opvallend daarbij is dat het scherm heel erg dun is, waardoor het als het niet is uitgeklapt heel fraai aansluit bij de rest van de metalen behuizing. Optioneel is een elektronische zoeker, de VF-4, met een flinke vergrotingsfactor en een hoge resolutie. Het pre-productiemodel dat ik even in handen heb gehad was indrukwekkend. Het scherm achterop de camera is weer een TFT LCD, deze schermen zouden een betere kleurweergave en minder verzadiging hebben dan de OLED.
Olympus PENVoorheen had de digitale PEN twee wieltjes achterop de camera, dat is nu vervangen door een wieltje voor en een bij de duim achterop net als bij de OM-D. Met die twee wieltjes kun je nu echter vier instellingen wijzigen, welke dat kun je uiteraard programmeren. Om dat mogelijk te maken is er een hendeltje waarmee je de wieltjes een van de twee functies geeft. Slim en handig.
De sensor en de processor van de Olympus PEN E-P5 zijn gelijk aan die van de OM-D E-M5, dus de prestaties zullen gelijkwaardig zijn. Wel heeft de EP-5 nu een lage ISO stand, waardoor je ook bij ISO 100 kunt fotograferen. Een welkome aanvulling. De scherpstelling op de sensor is ook verbeterd, met een Super Spot AF – waarbij je op een heel klein deel van het beeld kunt scherpstellen – en Focus Peaking. De Olympus E-P5 kan negen beelden per seconde halen als de scherpstelling is vergrendeld. Om de actie te bevriezen is een kortste sluitertijd van 1/8000s beschikbaar, dat is vrij uniek voor een mechanische sluiter, omdat het vanwege de grote mechanische constructie en het stroomverbruik niet zo makkelijk is om het in te bouwen. De kortste sluitertijd is ook handig om werken met een groot diafragma bij daglicht mogelijk te maken om een geringere scherptediepte te krijgen. Door de kleinere sensor ten opzichte van 35mm heb je immers meer scherptediepte. Net als de OM-D heeft de PEN E-P5 ook een vijfassige beeldstabilisatie. Die is bijna identiek aan die van de OM-D. Bij die laatste zit de gysroscoop, die de beweging registreert, wat hoger in het zoekerhuis, bij de PEN zit het vrij dicht boven op het objectief. Daardoor zijn de correcties net wat minder sterk dan bij de OM-D.
Bij de meeste fabrikanten al gemeengoed aan het worden, maar voor Olympus helemaal nieuw is de ingebouwde Wi-Fi. Olympus erkent dat ze er laat mee zijn. “Maar zo hebben we wel kunnen leren van de problemen die anderen hadden”, wordt het dan wat vergoelijkt bij de perspresentatie. Maar toegegeven, Olympus heeft wel een slim systeem bedacht. Om de camera met de telefoon of tablet te verbinden, toont de camera een QR-code met de instellingen. Die lees je met telefoon of tablet en dan worden de instellingen gelijk opgeslagen. Zo simpel kan het zijn. Momenteel is de bediening overigens nog beperkt, je kunt geen instellingen wijzigen voor het fotograferen. Dat is een bewuste keuze, want Olympus wilde vooral dat je op de tablet of telefoon dezelfde snelle bediening hebt als op de camera zelf. Tijdens de demonstratie leek dat ook echt zo te zijn. Net als bij de PEN camera zelf kun je op de tablet aantikken waar er scherpgesteld moet worden en vrijwel direct wordt een foto gemaakt. Na het fotograferen zijn de foto’s ook snel te zien op het mobiele apparaat. De thumbnails worden snel geladen. Via het device kun je uiteraard de foto’s weer delen via social media of andere manieren. Want, zo erkende Olympus, sharing is key one now.
De Olympus EP-5 wordt vanaf eind juni 2013 geleverd in drie verschillende kleuren: zwart, zilver of wit. Daarnaast komt er nog een limited edition met een echte houten handgreep. De adviesprijs voor de body is € 999,00, met de 17mm 1:1.8 en VF-4 gaat de kit € 1499,00 kosten en met de standaard 14-42mm € 1099,00.
Na afloop van de persbijeenkomst had ik nog een kort interview met Toshi Terada, die binnen Olympus verantwoordelijk is voor de productplanning van de PEN en OM-D series, over de doelgroep van de E-P5.
Wat ziet Olympus als de belangrijkste doelgroep voor de E-P5?
De PEN-serie in het algemeen is groep die niet geïnteresseerd is in een DSLR. In het geval van de PEN EP-5 komen daar nog de fotografen die wél een DSLR hebben maar een tweede compacte camera willen hebben en mensen die houden van meetzoekerachtige klassieke camera’s. En net als bij de PEN in het algemeen, zijn het mensen die graag een camera hebben die er mooi en hip uitziet.
De E-P5 is niet veel kleiner dan de OM-D, zeker niet als je de externe zoeker gebruikt.
Wat formaat betreft is het verschil niet zo groot, maar het ontwerp is wel geheel anders. Het ontwerp is heel erg belangrijk voor de PEN-gebruiker. Er zijn natuurlijk gebruikers die graag een DSLR-achtige camera willen. Maar er is een nieuwe groep gebruikers, zoals kunstenaars en andere creatieven, die een hip ontwerp willen.
Dat snap ik. Maar het voordeel van het Micro Four Thirds Systeem is dat je erg compacte camera’s kunt bouwen.
Dat klopt, maar vanwege het design is de E-P5 wat groter.
De specificaties komen aardig overeen met de OM-D, of zijn zelfs beter. De prijzen liggen ook bij elkaar. Waarom zou iemand nog voor een OM-D kiezen, afgezien van het ontwerp dan?
Het gaat toch vooral om de stijl, daar zitten de verschillende klanten.
Maar zijn er dan geen andere essentiële verschillen?
Die zijn er wel, maar niet zo zichtbaar misschien. De OM-D is bijvoorbeeld regen- en stofbestendig. De E-P5 is dat niet.


Bekijk ook deze items