terug

Olympus E-PL1 iets minder charmant

Soms zijn fabrikanten maar moeilijk te volgen, vindt Bas de Meijer. Hij beschouwt in P/f nummer 5 de Olympus E-PL1.

Bij de Olympus E-P1, de eerste digitale Pen, werden de elektronische zoeker en de flitser gemist. De luxere E-P2 kreeg de elektronische zoeker, de goedkopere E-PL1 de ingebouwde flitser. Dat maakt het er voor de consument waarschijnlijk niet duidelijker op.

Dat juist het goedkoopste model de ingebouwde flitser krijgt, is redelijk voor de hand liggend. Meer nog dan de oorspronkelijke Pen, is de E-PL1 vooral bedoeld voor de leek die net wat meer wil dan een compactcamera. Maar ook geen verstand heeft van fotografie.

De E-P1 en E-P2 spreken toch meer de ervaren fotograaf aan en die hoeft niet per se een ingebouwde flitser. Die zijn immers dikwijls te beperkt in capaciteit.

In alles merk je dat de E-PL1 vooral bedoeld is voor de consument en niet voor de professional. Eigenlijk is het vooral een bekende camera in een niet zo hip jasje. De E-PL1 is een beetje het minder mooie broertje. Het speelplezier wordt er gelukkig niet minder om, de EPL1 nodigt net als zijn grotere broers uit tot meer dan een standaardkiekje maken.