terug

Olympus 40-150 Pro en nieuwe firmware

P1080174
Het grote nieuws bij Olympus is natuurlijk de M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:2.8 PRO. De beeldhoek van de lens is vergelijkbaar met een 80-300 mm lens voor fullframe. Hij is stof- en spatwaterdicht en voorzien van een snelle autofocus. Echt nieuws was het niet, omdat de 40-150 mm vorig jaar al was aangekondigd en ook al als mock up aan de pers getoond was. Toch had Olympus nog een verrassing. Voor de 40-150 komt ook een 1,4x teleconverter beschikbaar. Hiermee wordt de 40-150 een 56-210 mm f/4. De lichtsterkte blijft natuurlijk f/4, maar in vergelijking met kleinbeeld komt het qua scherptediepte overeen met f/8. De lens en de converter zullen op korte termijn beschikbaar komen. Verder werd nogmaals benadrukt dat er ook een 300 mm f/4 en een 7-14 mm f/2.8 in dezelfde PRO-serie in de pijplijn zitten. Dit sluit aan bij de nieuwe weg die Olympus in wil slaan, waarbij voor de lange termijn gekozen wordt voor producten in het hogere segment.
 
Naast dit objectievennieuws komt Olympus ook met een zilveren uitvoering van de E-M1 voor wie liever geen zwarte heeft, en is er nieuwe firmware beschikbaar. De nieuwe firmware biedt echt serieuze verbeteringen zoals tethered shooting. Met de nieuwe Olympus Capture software kan nu direct via USB naar de computer worden geschoten. Voor studiofotografen een grote verbetering. Verder krijgt de E-M1 ‘live composite’. Hierbij kunnen meerdere opnames met lange sluitertijden worden gemaakt die in de camera real time worden samengesteld. Hoge lichten bleken door deze techniek niet uit, terwijl donkere partijen extra doorbelicht kunnen worden. Een andere bijzondere functie is perspectief correctie in de camera. Hiermee kunnen gebouwen eenvoudig worden rechtgezet tijdens de opname. Natuurlijk is dit een softwarematige bewerking die wat verlies van beeldkwaliteit zal opleveren, vergelijkbaar met nabewerking in bijvoorbeeld Photoshop. Het grote voordeel is dat het maken van een goede compositie hierdoor veel eenvoudiger wordt. De nieuwe firmware biedt ook nog een verbetering die iedereen direct zal merken: de vertraging van de electronische zoeker gaat van 29 naar 16 ms.
 
Naast al het nieuws is er ook iets dat ontbrak. Op veel geruchtensites werd gespeculeerd op de komst van 4K video met de nieuwe software. Olympus ontkent dat de E-M1 dit zal krijgen en noemt 4K video een mogelijkheid voor toekomstige modellen.