terug

Olya Oleinic winnaar Steenbergen Stipendium 2014

steenbergHet Steenbergen Stipendium 2014 is toegekend aan Olya Oleinic (1991) van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Met het project ‘Universal guide to everything’ verbeeldt Oleinic hoe kennis op het internet door toevallige opeenstapelingen en kruisverbanden groeit én vervormt tot een nieuwe werkelijkheid. Met een muur vol ansichtkaarten van vreemde, half herkenbare voorwerpen bootst zij dit proces na.
De publieksprijs gaat naar Carilijne Pieters (1991) van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met het werk ‘De liefde is alles, hè’. Het werk van de winnaars en de drie genomineerden is nog tot en met 2 november te zien in een groepstentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum.

Jury prijst onderzoekende houding Oleinicsteenberg1

De jury, bestaand uit Sterre Sprengers (juryvoorzitter Steenbergen Stipendium, beeldredacteur De Correspondent), Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) en Caroline von Courten (promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden), prijst Oleinic om haar intrinsieke motivatie waarmee ze het medium fotografie onderzoek. In haar werk ‘Universal guide to everything’ is het Oleinic gelukt om te verbeelden hoe kennis op internet groeit én vervormt. In het rapport oordeelt de jury: ‘Internet is een opzichzelfstaande wereld die wordt gevoed door de tastbare wereld waarin wij leven. Echter internet vervormt kennis en beelden op manieren die niet meer op de werkelijkheid lijken. Dit heeft Oleinic op een intelligente manier weten te verbeelden.’

Publieksprijs

Tot en met 12 oktober konden bezoekers van het Nederlands Fotomuseum op zaal en online hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. De meeste stemmen ging naar het werk ‘De liefde is alles, hè’ van Carilijne Pieters van de Hogeschool voor de kunsten Utrecht. In een korte documentaire toont Pieters een intiem portret van haar schoonouders die niet meer zonder elkaar kunnen leven. Hun intense verbondenheid wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als ze praten over hun liefde en naderende dood.

Reflectie op academies

De jury bezoekt de eindexamen-exposities van verschillende kunstacademies door Nederland om vijf werken te selecteren voor het Steenbergen Stipendium. Dit geeft de jury een scherpe blik op de kwaliteit van de eindexamenexposities en de ontwikkelingen die de academies doormaken. De bevindingen zijn per academie verwoord in het juryrapport. Het juryrapport is te lezen op www.nederlandsfotomuseum.nl.

Tentoonstelling

Het werk van de winnaars en de genomineerden van het Steenbergen Stipendium 2014 is nog tot en met 2 november te zien in het Nederlands Fotomuseum. Naast de twee winnaars zijn dat:
– Ad van der Koog (1962), Winterreise, AKV|St. Joost, Breda.
– Jannemarein Renout (1969), Scan2400, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam.
– Lisa-Marie Vlietstra (1990), KIJK EENS NAAR MIJ / LOOK AT ME, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam.
www.steenbergen-stichting.nl
Bron: Nederlands Fotomuseum/Steenbergen Stipendium


Bekijk ook deze items