terug

Olivier van Breugel (1989), St. Joost, Breda

Olivier van Breugel is zich als fotograaf er voortdurend van bewust dat alles te kaderen valt. “Álles om me heen kan aanleiding zijn voor een foto. Het is voor mij als straatfotograaf de uitdaging om wat gebeurt, te laten gebeuren, en op het juiste moment toe te slaan. De camera is voor mij het middel om uit het chaotische dagelijkse leven beelden te ‘plukken’ die blijven kleven.” Dit is te zien in het ingestuurde werk: “Mijn afstudeerproject is op deze manier ontstaan in de straten van Londen. Ik raakte gefascineerd door een stel zakenmannen met een identiek voorkomen. Verwonderd ging ik verder op zoek naar deze eenheid in identiteit. Tijdens deze zoektocht ontdekte ik iets wat mij nog meer intrigeerde, namelijk de relatie die de mens en de architectuur van het zakendistrict met elkaar aangaan. Het zakendistrict, met zijn grootse en futuristische vormen, ontneemt de mensen hun individualiteit. Dit verlies aan individualiteit geeft mij als fotograaf de mogelijkheid het gedrag van de zakenmensen te bestuderen, alsof zij één zijn.”
Juryrapport: De wijze waarop mensen figureren in een stedelijke omgeving, verraadt een goed oog voor absurde situaties en beeldverhoudingen. Architectuurfotografie op z’n Martin Parrs.
www.oliviervanbreugel.nl