terug

Olaf van Gerwen over de EOS 5D MKII

Olaf van Gerwen (38), regisseur van reclamefilms, werkt met de EOS 5D MKII en zag zijn werk daardoor veranderen. Van regisseur werd hij cameraman, fotograaf, kortom alleskunner. Hij vertelt over de mogelijkheden en de beperkingen van deze nieuwe manier van werken.
“De 5D MKII is een fotocamera, hij is niet als fílmcamera ontworpen. De functionaliteit van een filmcamera is anders, maar er zijn manieren waarop je er omheen kunt werken. Met aanpassingen kun je er als filmmaker goed mee werken”, zegt Van Gerwen, terwijl hij laat zien wat hij bedoelt. “Ik gebruik de camera op ‘manual’, zet er een follow focus op en Zeiss-lenzen, met daarop een mattebox met filters en vlaggen om leklicht te voorkomen. Zo maakt iedereen zijn eigen setje met de industriestandaard dingen die je eromheen moet hebben.”
Vroeger was ik alleen regisseur, nu ben ik vaak voor de helft van de tijd cameraman. Het geeft een nieuwe dynamiek aan mijn werk, ik kan andere dingen proberen. Het proces is onomkeerbaar. Het is efficiënter, sneller en goedkoper. Bij de productiebureaus begint dat inzicht ook te komen, dat je producties kunt maken met minder mensen. Je kunt een ander soort opdrachten aannemen.
De keerzijde is dat de budgetten voor reclamefilms omlaag gaan, en productiebureaus verdienen natuurlijk meer bij een groter budget. Wat je ervoor terugkrijgt, is een ander type films dat vroeger niet werd gemaakt. Ik draai nu soms producties die alleen op internet te zien zijn, of de content voor een iPad app. Er komt ander werk voor andere producties, waardoor creatievelingen meer kansen krijgen.
Door de komst van zo’n 5D MKII wordt er steeds meer mooi (bewegend) beeld gemaakt. Dat is niet meer voorbehouden aan een elitegroep die het geld ervoor heeft. De multimediale mogelijkheden worden groter. Voor de cineasten, maar ook voor de fotografen die hierop inspelen, biedt dat nieuwe kansen.”