terug

Oeuvreprijs voor William Klein bij de Sony World Photography Awards

Simone Barbershop New York 1961 Vogue. © William Klein Courtesy HackelBury Fine Art, London.

De Amerikaanse fotograaf William Klein krijgt de Outstanding Contribution to Photography Award voor zijn gehele oeuvre tijdens de uitreiking van de Sony World Photography Awards in april. Begonnen als schilder in Parijs maakte Klein min of meer bij toeval de stap naar de fotografie. Hij ging aan de slag als modefotograaf met zijn typische stijl van grofkorrelige, contrastrijke, onscherpe zwart-witbeelden.
Hij maakte ook boeken over onder andere New York, Rome, Moskou en Tokyo in deze stijl. De fotografiewereld moest erg wennen aan zijn manier van werken. Later ging Klein ook in kleur fotograferen en maakte hij enkele films. Klein heeft een grote invloed gehad op veel fotografen. Zijn boeken, met name Life is Good & Good for You in New York, Trance Witness Revels, zijn zeer belangrijk geweest in de fotografie. De ondertussen 83 jaar oude Klein woont en werkt nog steeds in Parijs.
De oeuvreprijs wordt voor de vijfde keer uitgereikt. Vorig won Bruce Davidson de Outstanding Contribution to Photography Award. De jaren daarvoor kregen Eve Arnold, Marc Riboud en Phil Stern de prijs, die toen de Lifetime Achievement Award heette.
Van 21 september tot 20 december 2012 wordt in zijn galerie HackelBury Fine Art in Londen een solo-expositie gehouden. Daarnaast is zijn werk naast dat van Daido Moriyama van 10 oktober 2012 tot 20 januari 2013 in Tate Modern in Londen.
The Holy family on bike, Roma 1956. © William Klein Courtesy HackelBury Fine Art, London.

Still from the movie 'Who are you Polly Maggoo', 1966. © William Klein Courtesy HackelBury Fine Art, London.


Bekijk ook deze items