terug

Noorderlicht weer van start

To Have and Have not: Marc Peterson, Acts of Charity
To Have and Have not: Marc Peterson, Acts of Charity

Op zaterdag 31 augustus is de twintigste editie van de Noorderlicht Fotomanifestatie in Groningen van start gegaan. Van 1 september tot en met 13 oktober zijn er zes tentoonstellingen te zien met werk van 74 fotografen. Anders dan voorgaande jaren zijn alle tentoonstellingen ingericht op één locatie: de Oude Suikerfabriek in Groningen.
“Het was een heftig jaar”, vertelt Wim Melis, curator van alle Noorderlicht manifestaties. “We hebben een heftige strijd gevoerd bij het Ministerie om de fondsen rond te krijgen. Het is moeilijk om je kwaliteit te behouden als je zoveel minder geld hebt.” De titel “Twenty” heeft betrekking op het twintigjarig jubileum. Melis: “ We hebben de organisatie moeten aanpassen en hebben gezocht naar nieuwe mogelijkheden. Anders dan voorgaande manifestaties is Twenty niet het thema van alle zes tentoonstellingen maar heeft iedere tentoonstelling een ander thema. De thema’s van de verschillende tentoonstellingen passen wel onder één noemer. De tentoonstelling ‘To Have and Have not’ is wel de meest sociaal kritische die we ooit hebben gehad. We zijn ook op zoek gegaan naar verwante organisaties. Die hebben we gevonden in SIPF uit Singapore. Dit is de kick off van die samenwerking. Pas na het vaststellen van de fondsen konden we een locatie zoeken. De mogelijkheid van de Oude Suikerfabriek deed zich toen voor en het is een prachtige locatie. Het afgelopen jaar is niet gemakkelijk geweest vooral op gebied van personeel en financiën. De druk was heel hoog maar we hebben het weer gered.”
Het is geen kleinigheid om in deze tijden van bezuinigingen, juist op gebied van kunst en cultuur voor de twintigste keer een Fotomanifestatie neer te zetten van internationale kwaliteit. Chapeau. Ga kijken!
 
Fotomanifestatie Noorderlicht 2013, Twenty in Groningen.
Van 1 september tot 13 oktober.
www.noorderlicht.com/nl/fotomanifestatie
 
Het Vervolg: Xiaoxiao Xu
Het Vervolg: Xiaoxiao Xu

 
To Have and Have Not: Luca Zanier, Corridors of Power
To Have and Have Not: Luca Zanier, Corridors of Power

 
To Have and Have Not: Anna Skladmann, Little Adults
To Have and Have Not: Anna Skladmann, Little Adults