terug

Noorderlicht moet blijven

Het negatieve advies van de Raad van Cultuur over de rijkssubsidie voor Noorderlicht is hard aangekomen in de fotografiewereld. De dag dat bekend werd dat Noorderlicht geen subsidie meer zou moeten ontvangen, hebben twee fotografieliefhebbers gelijk op Facebook de speciale pagina Noorderlicht Has To Stay aangemaakt om Noorderlicht te steunen. Binnen een dag kreeg de pagina al meer dan duizend volgers. Ondertussen is de aanval op meerdere fronten geopend. Zo hebben de deelnemers aan de Masterclass van Noorderlicht een krant samengesteld.
Centraal blijft de Facebook-pagina, die nu meer dan tweeduizend volgers heeft. De pagina is overigens niet opgericht door Noorderlicht zelf, maar mede door Lars Boering van de Fotografenfederatie opgezet. Samen met ondergetekende vond hij dat er gelijk actie moest worden ondernomen. Het grote voordeel van Facebook is dat in een mum van tijd de internationale fotografiewereld benaderd kan worden. Zeker met de contacten die beide oprichters hebben. De respons is dan ook groot. Niet alleen belangrijke Nederlandse fotografen laten op de pagina weten dat Noorderlicht moet blijven, ook internationale grootheden als Ed Kashi en Jörg Colberg hebben hun steun betuigt.

Noorderlicht heeft zelf ook een actiepagina gemaakt op de site, waar wordt aangegeven hoe je kunt laten weten dat Noorderlicht moet blijven. Zo zijn er diverse films waarin vooraanstaande fotoliefhebbers het belang van Noorderlicht aangeven. Ook aan de oproep om via mail of commentaar op de site een steunbetuiging te geven is uitgebreid gehoor gegeven. Deze reacties worden, samen met de reacties op Facebook, gebundeld en aan de minister overhandigd. Die kan namelijk het advies van de Raad van Cultuur naast zich neer leggen en Noorderlicht toch een rijkssubsidie geven.

De tentoonstelling van Vivian Maier tijdens Fotofestival Noorderlicht 2011 – Foto: © Bas de Meijer

In een reactie op het advies van de Raad van Cultuur laat Ton Broekhuis van Noorderlicht geen spaan heel van het advies. De Raad van Cultuur kijkt volgens Broekhuis met een te nauwe blik naar Noorderlicht. Het stoort Broekhuis ook mateloos dat Noorderlicht verweten wordt te weinig samenwerkt met andere instellingen, wat volgens Broekhuis niet het geval is, terwijl de Randstedelijke kuntsinstellingen dat blijkbaar niet hoeven te doen. In een open brief aan de voorzitter van de Raad van Cultuur schrijft Broekhuis dan ook: “Ik durf te stellen, dat het finale oordeel van de Raad voor Cultuur over Noorderlicht op verkeerde gronden is genomen, ik bedoel: puur inhoudelijk en zeker qua interpretatie van onze kwantitatieve gegevens. Jullie adviseren de wel gehonoreerden meer publiek te genereren en te werken aan hun verdienmodel. Dit traject heeft Noorderlicht reeds gerealiseerd. En ja, dat gaat ten koste van het elitaire & broeierige kunstdebat. Maar wees gerust, vraag het aan een ieder in de fotografiewereld van Nederland: Noorderlicht is -was- leidend in het fotografiedebat in Nederland.” Tegelijk geeft Noorderlicht aan dat het de strijd aangaat om het oordeel van de Raad van Cultuur om te buigen.
Of het ook echt gaat lukken, blijft spannend. Noorderlicht en zijn supporters blijven aandacht vragen voor de dreigende sluiting van Noorderlicht. Het gaat niet alleen om het fotofestival, een van de belangrijkste fotofestivals voor documentaire en journalistieke fotografie in de wereld, maar ook om de galerie in Groningen. De redactie van P/f staat achter de actie en we roepen iedereen ook op om mee te helpen om Noorderlicht te behouden.


Bekijk ook deze items