terug

Noorderlicht halverwege

Het thema van fotomanifestatie Noorderlicht is dit jaar “Terra Cognita”, de gekende wereld. Een boeiend thema dat veel varianten toelaat, maar dat wel een switch van 180 graden is met die van voorgaande evenementen. De omslag zou mede zijn ingegeven door de omgeving van de hoofdlocatie, Museum Belvédère in Heerenveen. Toegegeven, het is een mooie locatie en de inrichting van de tentoonstelling buiten is opmerkelijk. Maar om de thematiek van de hele tentoonstelling daardoor te laten beïnvloeden is opmerkelijk. Eerder gaf juist het maatschappelijk engagement aanleiding tot opmerkelijke keuzes en invalshoeken.
Museum Belvédère ligt ergens in de Friese vlakte, omringd door prachtige tuinen en waterpartijen. De tentoonstelling is op deze locatie verdeeld in vier delen, twee daarvan staan buiten. Voor het gebouw is een schijnbaar chaotische opstelling de drager van foto’s, geprint op polystyreen. Welkom bij  ‘The Enchanted Forest’. Achter het gebouw is de opstelling overzichtelijker, in lijn met het pad, met als thema ‘Into the Unknown’. In het gebouw daartussen de tentoonstellingen met de thema’s ‘Safe Heaven’ en ‘Inspiration’. De vier titels doen vermoeden dat het verlangen naar een betere wereld de plaats heeft ingenomen van de signalerende en confronterende documentaire fotografie, gestuurd door het maatschappelijk engagement van de organisatoren.

Sacred Forest and Jungles © JG Bryce

Zijn we nu negatief over wat er te zien is? Dat zeker niet. Er is prachtig werk te zien, werk waar je inderdaad bij weg droomt of waarvan je zou wensen dat je het zelf had gemaakt of aan je muur had. Bijvoorbeeld de perfect gefotografeerde en toch mysterieuze ‘Sacred Forest and Jungles’ van JG Bryce of het werk van Tessa Verder waarin ze verband legt tussen de schilderkunst van de Duitse Romantiek en fotografie. Nieuwe en vaak boeiende benaderingswijzen van fotografen, zo veelzijdig als er fotografen zijn. De subjectieve beleving van de kijker speelt een grote rol. Er wordt geen duidelijk politiek engagement weergegeven in documentaire fotografie. Dit is ‘visual storytelling’. Gaan we, zoals Lidewij Edelkoort voorspelde in Zomergasten 2012, terug naar onze roots? Naar een nieuwe Romantiek?
Fotomanifestatie Noorderlicht heeft zijn locaties verspreid over diverse plaatsen in Friesland. De hoofdlocaties zijn in Heerenveen en Drachten, de nevenlocatie in Leeuwarden en er is een lange lijst satelliettentoonstellingen en activiteiten. Genoeg om een korte vakantie aan te besteden