terug

Nominaties Zilveren Camera bekend


De nominaties voor de Zilveren Camera 2012 zijn bekend. Veel grote gebeurtenissen van het afgelopen jaar zijn terug te vinden in het genomineerde werk. Bij Binnenlands nieuws, enkel, is er een prachtige foto van ‘Johannes’, door Raymond Rutting, en ontbreekt uiteraard een beeld van de Koninklijke familie (van Anko Stoffels) na het ongeluk van Prins Friso niet. In Binnenlands nieuws, serie, zien we het overlijden van de grensrechter, Haren en Diederik Samsom als onderwerpen. Ook een aantal van de nominaties voor Sport lieten zich raden: Marianne Vos, Ranomi Kromowidjojo en Epke Zonderland zitten er allemaal in. Verassender zijn de onderwerpen bij Binnenland, documentair, en Dagelijks nieuws. Het zijn kleinere onderwerpen die vaak erg mooi in beeld zijn gebracht.
Voor de Canon Prijs, een prijs voor vernieuwende fotojournalistiek, zijn drie projecten genomineerd. Dirk-Jan Visser en Arthur Huizinga dingen mee met Offside, Footbal in Exile. Een boek en een tentoonstelling waarin het conflict in Nagorno Karabach wordt belicht vanuit het perspectief van twee plaatselijke voetbalteams. Robert Knoth en Antoinette de Jong zijn genomineerd voor Poppy, Trails of Afghan Heroin. Hiervoor volgden Knoth en De Jong twintig jaar lang wereldwijd de productie- en handelslijnen van Afghaanse heroïne. Het resultaat is zowel te zien als video-installatie, als in boekvorm. Kadir van Lohuizen’s Via Panam, ee reis door Zuid- en Noord-Amerika waarin hij verslag doet van migratiestromen, is ook genomineerd. Dit project, dat voor een groot deel met crowdfunding is gefinancierd, is ondermeer verschenen in de vorm van weblogs, radioverslagen en een iPad-app. Aan een tentoonstelling en een boek wordt nog gewerkt.
Het doorgaan van de De Nationale Portretprijs hing even aan een zijden draadje. Maar de prijs kan ook dit jaar gelukkig weer worden uitgereikt. Voor de derde keer inmiddels. Voor deze prijs kan niet worden ingezonden. In plaats daarvan selecteert een jury, dit jaar bestaande uit Theo Audenaerd (fotoredacteur de Volkskrant), Koos Breukel (fotograaf en eerste winnaar Nationale Portretprijs), Narda van ‘t Veer (directeur Unit CMA) en Sabine Verschueren (vormgever), zelf de kandidaten. Dat zijn dit jaar: Stephan Vanfleteren met een portret van Rem Koolhaas, Linelle Deunk met beeld van Jesse van Doorn, een 15 jarige internetondernemer, Lucas Göbel met een foto van Remco Campert, Mike Roelofs met een opname van Metje Blaak en Robin de Puy met een foto van model en fotograaf Ruben van Schalm.
De uitreiking van de Zilveren Camera vindt plaats op zondag 20 januari in het Fotomuseum Den Haag. Daar is tot en met 3 maart ook een tentoonstelling met alle genomineerde foto’s te zien.
Bekijk alle nominaties op: www.zilverencamera.nl/nominaties-2012


Bekijk ook deze items