terug

Nominaties Zilveren Camera 2011 bekend

Vandaag zijn weer de nominaties bekend gemaakt van de Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. In totaal zijn 42 inzendingen genomineerd (24 series en 18 enkele beelden) voor de Zilveren Camera verdeeld over 33 fotografen, daarnaast zijn er drie series genomineerd voor de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek en vijf portretten voor de Nationale Portretprijs. Voor die laatste prijs kon niet ingezonden worden.
De nominaties geven een beeld van het afgelopen jaar. Grote onderwerpen als de brand in Moerdijk, Mauro en de schietpartij in Alphen aan de Rijn komen allemaal aan bod. Daarnaast zijn er ook veel alledaagse onderwerpen. Daaronder ook de serie van Carla Kogelman over de backstageportretten, waar we eerder een interview mee hadden.
De Zilveren Camera geeft ook een beeld van de stand van de fotojournalistiek. Daar kan nu flink over gediscussieerd worden. Het niveau lijkt niet al te hoog, de vraag is of dat ligt aan de jury of aan de inzendingen. Het gros van de genomineerde fotografen is een bekende naam. Vier fotografen hebben zelfs meerdere nominaties op hun naam staan, met als koploper Koen van Weel met vijf nominaties. Opmerkelijk is dat drie foto’s uit de enkele beelden ook zijn genomineerd bij de series.
Wie met dé Zilveren Camera naar huis gaat, wordt op 22 januari in het Fotomuseum in Den Haag bekend gemaakt. Grote kanshebber is Koen van Weel met de foto van Mauro. In totaal zijn er 3693 inzendingen geweest. Alle genomineerden zijn te zien bij de Zilveren Camera.
Naast de prijzen voor de ‘gewone’ fotojournalistiek, wordt die dag ook bekend gemaakt wie met de Canon prijs voor vernieuwende fotojournalistiek naar huis gaat en wie de Nationale Portretprijs heeft gewonnen.
De jury was erg blij met de inzendingen voor de Canon Prijs. Het aantal inzendingen was een stuk hoger dan vorig jaar, toen de prijs voor het eerst werd toegekend, en het niveau was beter. Dat heeft de jury aan Pf laten weten. De genomineerde series mogen er ook zijn: Chris de Bode met Exodus, Ilvy Njiokiktjien met Afrikaner Bloed en Jeroen Toirkens met Nomad.
Bij de Nationale Portretprijs zijn vijf fotografen genomineerd, zij zijn direct door een jury gekozen. De vijf fotografen zijn: Annaleen Louwes, Blommers & Schumm, Danielle van Ark, Joost van den Broek en Ringel Goslinga.
In Pf nummer 1 (verschijnt eind januari) gaan we verder in op de Zilveren Camera. Hieronder zijn de nominaties van de Canon prijs en een selectie van de genomineerden van de Zilveren Camera en Nationale Portretprijs te zien. Wij zijn erg benieuwd naar jullie mening.
Bekijk ook deze items