terug

Nominaties Dutch Doc Award 2011 bekend

Voor de prestigieuze Nederlandse fotografieprijs, de Dutch Doc Award 2011, heeft de internationale jury  zes fotografen geselecteerd:

 • Florian Göttke met ‘Toppled’
 • Rob Hornstra & Arnold van Bruggen met ‘The Sochi Project’
 • Raoul Kramer met ‘Lost Track’
 • Willem Popelier met ‘____ en Willem’
 • Thijs groot Wassink & Ruben Lundgren met ‘Tokyo Tokyo’
 • Henk Wildschut met ‘Shelter’
 • Zij komen in aanmerking voor de prijs van 20 duizend euro die 11 juni door oud-minister van Cultuur Ronald Plasterk wordt uitgereikt. Dat gebeurt tijdens een nieuw festival voor documentaire fotografie, de Dutch Doc Days, in Utrecht.
  Volgens de jury bevat de shortlist het beste van de Nederlandse documentaire fotografie, werk dat in 2010 is gepubliceerd of afgerond. Er is een keuze gemaakt uit 41 projecten die zijn voorgedragen door deskundigen uit de fotowereld.
  De stichting Dutch Doc Photo, die de Award toekent, heeft hiertoe zestien curatoren, fotografen, fotoredacteuren en recensenten uitgenodigd een longlist samen te stellen. Vanaf 20 mei zijn de zes genomineerde projecten te zien op een tentoonstelling in het Utrechtse Museumkwartier.

  Het thema van de Dutch Doc Days in 2011 is To Be Continued. Het is daarmee de opvolger van The Bigger Picture, het thema van de Dutch Doc Award 2010. To Be Continued is bedacht door curator Frank van der Stok en behelst diverse vormen van ‘revisit’ binnen de documentaire fotografie.

  Contentpartners zoals Foam, Nederlands Foto Museum, Tropenmuseum, Holland Doc24, Master Fotografie Breda e.v.a. zullen binnen het thema een tijdslot voor hun rekening nemen. Tientallen fotografen en filmers uit binnen- en buitenland verzorgen  presentaties. Onder hen de Amerikaanse ‘vaders van de revisit’ Bill Ganzel en Mark Klett, de Argentijn Marcelo Brodsky en Joachim Schmid uit Duitsland.
  Vorig jaar, de eerste keer dat de Award werd uitreikt, won de ex-oorlogsfotograaf Jeroen Kramer met zijn serie Room 103. Het zijn foto’s die andere, veel meer alledaagse, taferelen laten zien van Beirut, een stad die al decennialang wordt verscheurd door conflicten.