terug

Nikon brengt Nikon1 J4 uit

Nikon1J4-01
Hoewel voor professionele fotografen de Nikon D4s waarschijnlijk het spannendste nieuws is, wordt er bij Nikon ook veel energie gestoken in het ontwikkelen van het spiegelloze systeem dat onder de type aanduiding Nikon1 wordt uitgebracht. Is er nog maar net een V3 versie, nu komt daar een iets eenvoudigere J4 versie bij.
Nikon1J4-02
Die J4 deelt overigens wel een groot aantal onderdelen en mogelijkheden van de V3. Op de 1 inch sensor worden 18 miljoen pixels gebruikt, om dan bij de hoogste ISO waarden nog een goede kwaliteit te krijgen worden twee opnames achter elkaar gemaakt om uit de combinatie een beeld met minder ruis te maken. De dual Core Expeed 4A beeldprocessor zorgt daar mede voor, waarbij de ene processor de ruisonderdrukking regelt, de andere de snelheid. En snelheid is wel een sterk punt van het Nikon1 systeem, nu tot maximaal 20 opnames in RAW per seconde met auto-focus.
Voor het AF systeem wordt gebruik gemaakt van speciale pixels in de sensor, die elk voor één van de technieken zorgen, zowel contrast als fase detectie worden gebruikt. Die speciale AF-pixels zijn over bijna het hele beeldoppervlak te vinden, er is dus weinig beperking in de plek in het beeld waar je kunt scherp stellen. Zonder de continue scherp stelling zijn zelfs 60 beelden per seconde mogelijk, of de buffer dat lang vol houdt is maar de vraag. Ook zal het interessant worden om uit te zoeken of die snelheid ook wordt gehaald bij gebruik van een Nikon F objectief en de adapter die voor het Nikon1 systeem gemaakt is. Video kan natuurlijk full-HD worden vastgelegd, en tijdens het maken van een video-opname kunnen er ook foto’s, zelfs in RAW, worden opgenomen.

Bediening via een aanraak scherm, weinig knoppen.
Bediening via een aanraak scherm, weinig knoppen.

Een aanraakscherm dient voor de bediening en het terugkijken van de gemaakte foto’s of video’s. Voor die functies kun je ook gebruik maken van een smartphone of tablet, want de ingebouwde WiFi maakt zowel bedienen als terugkijken op zo’n tablet mogelijk. het duurt nog wel even voor de camera te koop is, pas begin juni 2014 start de levering.