terug

Nikon View NX2: Een gegeven paard

Het blijft altijd een beetje onduidelijk waarom de cameramakers zoveel investeren in de software. Kennelijk zijn ze ervan overtuigd dat ze met hun diepe kennis van de camera ook het beste de software kunnen schrijven om het beste resultaat eruit te halen, natuurlijk met name uit de RAW-bestanden, die bij Nikon NEF heten.
Het programma Nikon View NX2, de nieuwe versie van het programma dat je de basisopties biedt om de NEF-bestanden naar wens aan te passen is gratis.
De mogelijkheden van Nikon View NX2 om de NEF-bestanden aan te passen zijn redelijk, maar niet spectaculair. Er zijn duidelijk keuzes gemaakt in wat je voor mogelijkheden krijgt. Daarbij is kennelijk de amateur wel de doelgroep, ondanks een enkele exotische correctieoptie.
Uiteraard zijn de normale aanpassingen voor RAW-bestanden aanwezig: van de witbalans tot correcties aan contrast en helderheid en het terugwinnen van details in de hoge lichten. Ook de eigen Nikon D-lighting techniek voor het overbruggen van grote contrasten kun je wat betreft de sterkte naar wens binnen de software regelen.
Enkele nieuwe opties die View NX2 biedt ten opzichte van de eerdere versie, zijn de mogelijkheid foto’s bij te snijden of de horizon recht te zetten, als er bij de opname iets mis is gegaan. Er is een automatische rode-ogencorrectie, net als een correctie op de laterale chromatische fouten.
Wat Nikon als enige biedt, er is een correctie voor longitudinale chromatische foutjes. Dat komt mooi uit wanneer je de nieuwe 85mm/1.4 bij grote openingen gaat gebruiken, want dat is het soort objectieven dat bij vrijwel elke maker dergelijke kleurfouten kan geven. Nikon is de enige die software levert om deze foutjes weg te werken. Wat juist ontbreekt, is de mogelijkheid de ruisonderdrukking aan te passen. Die moet je bij de opname dus al goed instellen.
De IPTC-bestandsinformatie wordt keurig ondersteund, althans wat betreft het invoeren ervan, maar je kunt die informatie niet gebruiken om naar bepaalde foto’s te zoeken. Een histogram, indien gewenst per kleurkanaal, is uiteraard aanwezig.
De optie om te zien of je uitgevreten hoge lichten of dichtgelopen zwarten in je foto’s hebt wordt echter niet echt handig weergegeven. Het hele scherm wordt zwart om alleen de foute lichten te laten zien, en omgekeerd wit als je de dichte zwarten wilt zien. Het werkt, maar is visueel niet zo prettig, en je kunt de waarschuwing dus niet permanent aan laten staan; wel kun je ze elk met één enkele toets oproepen en weer laten verdwijnen.
Binnen View NX2 is er dan nog een hulpprogramma met de naam Picture Control. Dat kan worden gebruikt om een aantal eigenschappen van de foto’s bij te stellen. Het gaat dan om onderdelen als contrast, kleurtoon en kleurverzadiging, en zelfs een eigen curve hoort tot de opties.
Deze instellingen bieden de optie om series foto’s met een enkele keuze op dezelfde manier aan te passen, want dat is verder namelijk het echte zwakke punt van Nikon View NX2. Het is alleen mogelijk een serie foto’s op dezelfde manier aan te passen door ze eerst allemaal te selecteren, dan worden aanpassingen die je op de één toepast direct op alle ook geselecteerde foto’s toegepast. Maar een optie om de instellingen van de ene foto naar één of meer andere te kopiëren ontbreekt, behalve de beperkte opties die Picture Control je biedt. Maar daar zit de witbalans niet in, dus een van de belangrijkste aanpassingen laat zich lastig over een serie uitdelen. En wat dan helaas, maar logischerwijs, ook onmogelijk is, is het bewaren van een bepaalde set aanpassingen.
Nikon View NX2 is wel een mooi gemaakt programma, en ik denk voor beginnende fotografen een leuke manier om eens te zien wat er met RAW zoal mogelijk is, maar daarna moet je dan toch snel naar een ander programma. En dat komt dan eigenlijk alleen maar door het ontbreken van die kopieeroptie.

De interface van Nikon View NX2 is afgeleid van vele andere. Misschien een zwakte, anderzijds maakt het het werken met een programma natuurlijk gemakkelijk als alles op een bekende manier georganiseerd is.

Tags: Nikon

Bekijk ook deze items