terug

Nikon trekt beladen onderwerp terug van expositie

Nikon heeft onder invloed van een aantal partijen besloten het werk van de Koreaanse fotograaf Ahn Sehong terug te trekken van de Nikon Salon, een expositie die vanaf 26 juni te zien is in Tokio. Sehong wilde het werk tonen van een in Japan zeer beladen onderwerp, de troostmeisjes. Nikon wil niet de echte reden aangeven waarom ze de foto’s van Sehong niet willen tonen, maar tegen de Japan Times Online zegt Nikon ‘meerdere redenen’ te hebben.
Ahn Sehong werkt al sinds 1996 aan het project over troostmeisjes. Troostmeisjes is een eufemistisch begrip voor vrouwen die tijdens de Japanse bezetting ter beschikking werden gesteld aan de Japanse militairen. Officieel was hun doel de militairen te troosten en deden ze hun werk vrijwillig. In werkelijkheid werden de meisjes, een groot aantal was minderjarig, gedwongen om zich te prostitueren. Hoewel er ook Japanse vrouwen als troostmeisje dienden, werd het gros van de troostmeisjes geronseld onder de landen die Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog bezette. Onder de voormalige troostmeisjes heerst nog altijd een groot schuldgevoel, ze durven zelden met hun verhaal naar buiten te komen. Sehong lukte het om een aantal Koreaanse vrouwen te fotograferen en te interviewen.
Japan praat liever niet over dit verleden, ook al heeft de toenmalige premier van Japan Yohei Kono in 1993 toegegeven dat de regering een belangrijke rol speelde in het faciliteren van de bordelen en voorgesteld om excuses aan te bieden. Desalniettemin blijft het onderwerp beladen. Naar verluidt hebben conservatieve organisaties Nikon onder druk gezet om de foto’s te verwijderen. Dat Nikon gehoor heeft gegeven is in de fotografische gemeenschap slecht gevallen en het bedrijf wordt beschuldigd van censuur. De Engelse fotograaf Simon Barber heeft daarom een petitie opgesteld, die via de site IAmCensored.co.uk is te ondertekenen. Ondertussen hebben ruim 430 mensen dat gedaan.
De petitie wordt door de tegenstanders niet in dank afgenomen. Een aantal ondertekenaars heeft een mail gekregen van Akira Suzuki waarin gezegd wordt dat er valse propaganda wordt gedreven. Jan Banning, die in 2010 zijn serie Troostmeisjes afrondde, reageert gestoken op zijn site: “Ik weet niet waar ik moet beginnen om de misleidende onzin die hier wordt geschreven te corrigeren. Het is volgens mij voldoende te zeggen dat verschillende Japanse premiers zelf, op verschillende gelegenheden, deze misdaden hebben erkend.


Bekijk ook deze items