terug

Nikon SB-500

Vandaag, vrijdag 12 september 2014, introduceert Nikon de eerste Speedlight-flitser met ingebouwde LED-lamp, de SB-500. De handzame SB-500 is een uitstekend verlichtingsaccessoire voor zowel fotografen als filmers. Dit is de eerste Nikon-flitser waarin een LED-lamp van hoge intensiteit in het voorste deel is ingebouwd, waardoor deze Speedlight een slimme keus is als u op flexibele wijze films wilt opnemen zonder extra verlichting mee te moeten nemen.
141423-SB500_front34r-4da182-original-1410449445
De SB-500 is niet alleen compatibel met Nikon D-SLR’s en bepaalde COOLPIX-camera’s, maar ook met het Nikon Creatief Verlichtingssysteem en biedt tevens de mogelijkheid meer flitsers op afstand aan te sturen. De flitskop en de LED-lamp dekken beide een grote beeldhoek van 24 mm in FX-formaat, terwijl de bediening simpel is dankzij eenvoudige knoppen op de achterkant van de flitser.

Ingebouwde LED-lamp

Dankzij een LED-lamp met hoge intensiteit (100 lx) op de voorzijde van de flitser is de SB-500 een slimme keus voor filmers en voor fotografen die extra licht nodig hebben. Deze flitser is ideaal voor filmopnamen in donkere omgevingen en kan handig zijn bij close-upfoto’s. Bij gebruik met een compatibele camera kan de kleurinformatie van de LED-lamp samen met die van de flitser worden doorgegeven. De kleurtemperatuurregeling gebruikt een waarde van 5400 K, wat leidt tot een natuurlijker uitziend licht. Daarnaast heeft de LED-lamp een vlakke lichtbron met een ingebouwde diffusor die fel licht verzacht. Een schakelaar op de achterkant van de flitser wijzigt de intensiteit van de LED-lamp, zodat deze op volle kracht schijnt. Voor een subtieler licht kan de LED-lamp worden ingesteld op de helft of een kwart van de volledige sterkte. De LED-lamp kan een onderwerp gedurende ongeveer 60 minuten verlichten bij gebruik van oplaadbare Ni-MH-batterijen en circa 30 minuten bij gebruik van alkaline-mangaan-batterijen.

Creatieve mogelijkheden

De flitskop kan tot 90° omhoog worden gekanteld en 180° worden gedraaid, zodat u de hoek van het licht helemaal zelf kunt bepalen. De SB-500 is eenvoudig te bedienen, zodat zelfs fotografen die nog nooit met een flitser hebben gewerkt het licht naar hun hand kunnen zetten. Zo kunt u extra licht toevoegen aan opnamen bij daglicht, details van het onderwerp in moeilijke situaties met tegenlicht verlichten of de verlichting verzachten door indirect via het plafond te flitsen. Voor een meer geavanceerde verlichting kan de SB-500 worden gebruikt als hoofdflitser in een configuratie met meerdere externe flitsers (bij gebruik met een camera met een commanderstand voor de ingebouwde flitser). De flitser flitst 140 maal (of vaker) op één lading bij gebruik van oplaadbare Ni-MH-batterijen en circa 100 maal of vaker bij gebruik van alkaline-mangaan-batterijen. De oplaadtijd bedraagt circa 3,5 seconde bij gebruik van oplaadbare Ni-MH-batterijen en circa 4 seconden bij gebruik van alkaline-mangaan-batterijen.

Kinderlijk eenvoudig

De SB-500 combineert een superieure ergonomie met overzichtelijke knoppen op de achterzijde zodat de bediening zeer eenvoudig is. Aanvullende functies en de flitsstand kunnen worden ingesteld via een cameramenu dat automatisch wordt geactiveerd wanneer de SB-500 op de camera is aangesloten. De firmware kan worden bijgewerkt via de camera en deze Speedlight wordt gevoed door slechts twee AA-batterijen.
141421-SB500_back-65f417-original-1410449444
De SB-500 wordt geleverd met de SS-DC2 zachte tas en de AS-23 Speedlight-standaard en is naar verwachting leverbaar vanaf 25 september voor de adviesprijs van €249,-.