terug

Nikon op de Photokina

De presentatie van Nikon tijdens de photokina

Op de stand van Nikon waren uiteraard de net aangekondigde nieuwe producten te zien, met als voornaamste trekker de D600, het  instapmodel spiegelreflex met een 24 Mp Full-frame sensor met volledige videomogelijkheden.
Handig bij Nikon blijft de schone HDMI uitgang, die gebruikt kan worden om het videosignaal op een externe recorder vast te leggen. Als fototoestel biedt het een redelijk niveau voor wat betreft snelheid en bouwkwaliteit. Tegenwoordig mag dat niet als echt professioneel worden betiteld- het schijnt namelijk nog beter te kunnen- en dus valt de camera niet onder het professionele service systeem, NPS, van Nikon. Toch blijft het een prachtige camera om mee te fotograferen. De voorbeeldfilm was  opgenomen in Alaska bij 30 graden onder nul, waarbij de ingebouwde time-lapse en live-view ook na een hele nacht nog keurig bleken te werken.
Voor het Nikon1 systeem is er nu een echt standaard objectief in de klassieke betekenis, een 18,5 mm f/1.8. Dat komt vrijwel naadloos overeen met de aloude 50 mm op een kleinbeeld camera. Daarnaast werd in de presentatie veel aandacht gegeven aan de Coolpix S800c met ingebouwd Android systeem die het delen van foto’s op sociale netwerken erg eenvoudig maakt.
De presentatie ging ook in op de verkoopcijfers, waaruit bleek dat zowel de aardbeving in Japan als de overstromingen in Thailand nogal ernstige gevolgen hebben gehad voor het marktaandeel van Nikon dat nu weer in een snel stijgende lijn zit, zeker ook bij de professionele fotografen. Wat verder voor heel wat mensen een verassing was, is het succes van het Nikon1 systeem, dat in Europa met afstand het best verkopende compacte camerasysteem lijkt te zijn.