terug

Nikon-objectieven: De specialist en de alleskunner

Bij objectieven heb je een groot verschil in kwaliteit en smaak. Waar de een gaat voor exclusief en duur, gaat de ander voor snel en gemakkelijk. Ze bijten elkaar totaal niet, want de doelgroepen zijn totaal anders. Dat geldt zeker voor de Nikon AF-S 85mm f/1.4G en de AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR. Beide objectieven zijn zogenaamde FX-objectieven, bedoeld voor camera’s met een 35mm-sensor. Daarmee houden de overeenkomsten ook gelijk op.
Om met de snelle hap te beginnen, de AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR is de eerste superzoom van Nikon voor fullframe-camera’s. Het objectief is geen specialist, maar is vooral gemakkelijk. Een van de zaken die je voor een superzoom moet opofferen, is een vaste diafragmaopening. Het verloop is weliswaar slechts iets meer dan een stop, hinderlijk vind ik het altijd wel. Ook heb je een behoorlijke vertekening, zowel in de groothoek- als in de telestand. Daar staat tegenover dat je met dit objectief in principe bijna alle onderwerpen aankunt. Het is ook zeker geen zwaar objectief en de balans is zeker met een D700 prima. Jammer dat het objectief fors langer wordt als je gaat inzoomen. Het zijn typische nadelen van een dergelijk objectief.
De AF-S 85mm f/1.4G is wat dat betreft een heel ander verhaal. Het objectief is niet voor iedereen weggelegd, niet als het gaat om de prijs en niet als het gaat om de inzetbaarheid. Want een vaste brandpuntsafstand blijft beperkt: je moet heen en weer lopen om meer of minder in beeld te krijgen. En dan nog ben je erg begrensd. Zelf houd ik daar wel van, het dwingt je keuzes te maken en dat is dikwijls beter voor je fotografie.
De 85mm is natuurlijk bij uitstek geschikt voor portretten, al vind ik het wel wat jammer dat de kortste instelafstand net te kort is voor echte close-ups. Het gebruik beperkt zich natuurlijk niet tot portretfotografie. Met veel genoegen heb ik het objectief gebruikt bij het vastleggen van een bijeenkomst, met zoals gebruikelijk weinig licht. Vooral de grote aanvangsopening is dan erg prettig.
De scherpstelling is aangenaam stil, maar ook wat traag. Dat komt door de flinke instelslag die het objectief heeft, wat juist weer bij handmatig scherpstellen erg prettig is. De nieuwe AF-S 85mm f/1.4G is prijzig maar is in mijn ogen een objectief om je vingers bij af te likken.


Bekijk ook deze items