terug

Nikon Df, klassiek moderne fotocamera

Nikon DfPure fotografie, zo zijn de films genoemd waarmee Nikon een tipje van de sluier oplichtte van een nieuwe camera. Vandaag is de Nikon Df officieel bekend gemaakt en het gaat inderdaad om een pure fotocamera, filmen is met de Nikon Df niet mogelijk. Het is opmerkelijk in een tijd waarin fotografen, al dan niet geheel uit eigen wil, gaan filmen en filmers gaan fotograferen. De Nikon Df is een echte fotografencamera.
Dat je met de camera alleen kan fotograferen is niet het enige klassieke aan de Nikon Df. Het uiterlijk is dat eveneens. Het is een combinatie van de Nikon F, F3 en FM2 en zeker in de combinatie zwart/zilver doet het denken aan de analoge tijd. De bediening doet erg klassiek aan met de, voor de oudere fotografen onder ons, bekende knoppen voor belichting en gevoeligheid. Daarmee past de Nikon Df helemaal in de huidige trend om retrocamera’s te maken.
De techniek in de Nikon Df is echter modern. De fullframe sensor is afkomstig van de Nikon D4, net zoals de Expeed 3 processor. De Nikon Df heeft dus ook een standaard ISO-bereik van 100-102.400, wat uit te breiden is van IS 50-204.800, en heeft een resolutie van 16,2 miljoen pixels. Voor de autofocus wordt het 39 velden systeem van de Nikon D610 gebruikt. Het lichtmeetsysteem van de Nikon Df is de RGB-sensor met 2016 pixels, eveneens een bekende van Nikon.
De Nikon Df is een echte spiegelreflexcamera en de camera heeft dan ook een gewone optische zoeker. De zoeker heeft een beelddekking van 100% en een vergrotingsmaatstaf van 0,7. Nikon durfde niet zo retro te gaan door het LCD achterwege te laten. Die heeft bij de Nikon Df een doorsnede van 3 inch en 921.000 pixels. Live view is uiteraard mogelijk, filmen dus niet. Wel is de camera voorzien van een HDMI aansluiting, om foto’s op een televisie te kunnen tonen. Wifi is helaas alleen mogelijk met een externe adapter.
Op de Nikon Df passen alle objectieven met de F-bajonet, dat is op zich niets bijzonder voor Nikon. Maar de Nikon Df ondersteunt ook niet Ai-objectieven, zodat je met die objectieven bij diafragmavoorkeuze en handmatige belichting gewoon de lichtmeting in de camera kunt gebruiken. Speciaal voor de Nikon Df komt er ook een speciale AF-S 50mm f/1.8G NIKKOR met een retrolook.
Naar verwachting ligt de Nikon Df vanaf 28 november 2013 in de winkels. De adviesverkoopprijs is €3059,00 inclusief BTW voor de camera met objectief.


Bekijk ook deze items