terug

Nikon D5300

Nikon D5300Nikon brengt kennelijk in een redelijk hoog tempo nieuwe camera’s op de markt, nu is er de D5300, een camera met een APS formaat sensor en 24 miljoen pixels, gericht op het middensegment van de amateurmarkt, hoewel je er professioneel volgens mij ook wel prima mee uit de voeten zult kunnen als je dat wilt. De meeste eigenschappen komen overeen met de D5200 die ook nog gewoon verkrijgbaar blijft. Maar er zitten wel enkele mooie nieuwe dingen in. Zo is er ook bij deze camera gekozen voor het weglaten van het anti-alias filter, bij deze pixel aantallen en zeker in combinatie met de wat eenvoudigere objectieven waarmee de camera normaal verkocht zal worden zal het moiré probleem waarschijnlijk maar zelden opduiken, en dan is er altijd nog een software oplossing voor beschikbaar. Naast deze aanpassing aan de sensor is de Nikon D5300 nu standaard voorzien van een GPS ontvanger, hoewel je ook nog de externe aan schijnt te kunnen sluiten. Handig is dat je die GPS ontvanger ook kunt gebruiken om de klok van je camera in te laten stellen waardoor die ook altijd gelijk zal lopen. De WiFi kan ook gebruikt worden om de camera op afstand te bedienen, inclusief LiveView op je telefoon of tablet, ook bij video-opnames. Voor de constructie is gebruik gemaakt van een nieuw en verder niet gespecificeerd materiaal wat het mogelijk heeft gemaakt de camera min of meer uit één stuk te maken, wat wel gewichtsbesparing oplevert maar geen nadelige invloed op de stevigheid heeft.
Zoeker
De gewone reflexzoeker biedt zo’n 95% van het beeld aan de gebruiker, en het blijft altijd weer het echte verschil, het beeld is ook echt kleiner om naar te kijken dan bij een full-frame camera. Het in vele richtingen te verstellen LCD scherm achterop heeft de 2:3 verhouding van de foto’s en biedt 720 x 480 pixels, (345.600 zijn dat er) en dus drie keer zoveel ‘dots’, 1 miljoen wat het getal is waarmee het scherm wordt aangeprezen. Maar het scherm laat wel handig 100% van het beeld zien wanneer je het als zoeker gebruikt.
AF systeem
Er wordt gebruik gemaakt van een AF systeem met maar liefst 39 scherpstelpunten, met diverse opties om als gebruiker te kiezen welke en hoeveel er gebruikt worden. Ook het volgen van onderwerpen en gezichtsherkenning zijn onderdeel van het AF-systeem. Er wordt een SD kaart gebruikt voor de opslag, enkele formaten en kwaliteiten JPEG zijn beschikbaar met uiteraard de optie om verschillende smaakinstellingen, die bij Nikon onder het Picture Control systeem zijn ondergebracht. Daarnaast vanzelfsprekend het RAW formaat, bij Nikon is dat NEF. De accu is een nieuwe versie van de EN-EL14 accu, maar de accu is wel uitwisselbaar met de oudere types, de nieuwe heeft alleen extra capaciteit, geen andere maatvoering of aansluitingen.
Video
Uiteraard is de optie aanwezig om Full-HD video op te nemen, een 3,5 mm aansluiting voor een externe microfoon is beschikbaar. Afhankelijk van de video-instelling op PAL of NTSC kan de camera met verschillende beeldfrequenties video vastleggen, 60P/50P/30P/25P/24P is de complete lijst. Het MOV bestandsformaat wordt gebruikt en er zijn ook instellingen met een lagere resolutie beschikbaar.

Tags: Nikon

Bekijk ook deze items