terug

Nikon AF-S 200-400mm: Objectief uit het vuistje

Een 200-400mm-objectief is een min of meer vreemd objectief tenzij je een sport- of natuurfotograaf bent, want dan kan dit objectief goede diensten bewijzen. Het zoombereik is wellicht wat beperkt, maar je hebt wel meer objectieven in één. Als je beseft hoe groot de lichtgevoelige objectieven zijn, dan zeur je niet zo snel meer als je de nieuwe Nikon AF-S 200-400mm f/4G ED VR II in handen hebt. Het objectief is namelijk niet echt compact, en ook niet licht, met bijna 3,4 kg en een lengte van 36 cm zonder zonnekap. Toch is dat relatief. Sportfotograaf Klaas Jan van der Weij vindt het zelfs een goed draagbaar en redelijk compact objectief.
Ik moet toegeven dat je inderdaad met dit objectief zonder statief kunt werken. De body speelt wel een rol, met een D700 zonder grip vind ik het geen geweldige combinatie. Met een D3S voelt de balans al een heel stuk beter. Doordat het objectief tamelijk lang is, heb je vooral veel massa voorop zitten. Dat ga je na verloop van tijd voelen.
Naast de bekende M/A- en M-stand, heeft de nieuwe 200-400mm ook een A/M-stand. In deze stand reageert de autofocus wat minder snel op het verdraaien van de scherpstelring. Niet dat ik denk dat dat snel zal gebeuren. De ring draait soepel, maar zeker niet té, en heeft een behoorlijke slag. Vertekening speelt geen enkele rol van betekenis, wat voor een zoomobjectief toch wel bijzonder is.
De onscherpte vind ik fraai, maar net niet zo mooi als bijvoorbeeld bij de AF-S 300mm f/2.8.
De beeldstabilisatie is vernieuwd en moet nu vier stops kunnen compenseren. Dat lijkt mij niet onrealistisch. Van een serie foto’s, uit de hand gemaakt bij 400mm en 1/30s, was het merendeel scherp. Het objectief kent twee standen voor de beeldstabilisatie: ‘Normal’ en ‘Active’. In de meeste gevallen voldoet Normal, active is meer bedoeld als je zelf op een instabiel platform staat.
De AF-S 200-400mm f/4G ED VR II is een objectief voor de specialist. Niet alleen vanwege het volume, ook vanwege het brandpuntsafstandenbereik. Voor hen is het nieuwe objectief een vervanger voor drie objectieven en in dat licht gezien is de aanschafprijs van ongeveer € 7.400,00 niet eens zo slecht. Wil je echt alles uit dit objectief halen, dan moet je ermee leren werken; het zit er in.


Bekijk ook deze items