terug

Nikon 800mm met teleconverter

AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VRIn de zomer van 2012 kondigde Nikon al aan met een nieuw superteleobjectief te komen met een brandpunt van 800mm. Vandaag is het objectief officieel geïntroduceerd. De AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR is het langste brandpunt met autofocus van Nikon. In het objectief zijn veel bekende technieken verwerkt, zoals de optische beeldstabilisatie met vier stops dat zelf herkent als je vanaf een statief werkt en de Nano coating. Maar de Nikon 800mm heeft ook een aantal nieuwe ontwikkelingen. Zo bestaan twee van de twintig elementen, die in dertien groepen zijn onderverdeeld, uit fluoriet glassoorten. Deze elementen zorgen voor een hoge contrastoverdracht, een minimale chromatische aberratie en een veel lagere dispersie dan zelfs super-ED-glas. Daarbij komt dan fluoriet een stuk lichter is. Nikon heeft de twee voorste, en grootste, elementen gemaakt van fluoriet, waardoor het zwaartepunt wat meer naar achteren ligt wat de stabiliteit en bediening weer ten goede komt. In de AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR zit ook een gebogen beschermend meniscusglas. Het objectief is voorzien van een filterhouder voor 52mm en Nikon levert al direct een neutraal filter mee.
Interessant is ook de nieuwe diafragmasturing. Voor de AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR gebruikt Nikon een elektromagnetische diafragmasturing. Deze moet zeer betrouwbaar en nauwkeurig zijn. Daardoor moet je bij continu-opnames met een automatische belichtingsregeling nauwkeurigere belichtingen krijgen, met name ook als je met een teleconverter werkt. Ieder AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR wordt door Nikon geleverd met een speciale teleconverter, de AF-S TELECONVERTER TC800-1.25E ED, waarmee je een brandpuntsafstand van 1000mm kunt halen. Het is de eerste teleconverter met een ED-glas en is speciaal voor de 800mm ontwikkeld. De converter wordt dan ook niet los verkocht.
Ondanks het lange brandpunt is het objectief relatief licht, het weegt 4590 gram (met teleconverter 4725 gram). Nikon levert een speciale koffer mee om het objectief met de converter te transporteren. Het objectief en de converter zijn vanaf 4 april 2013 leverbaar en de adviesprijs is €17.129,00.


Bekijk ook deze items