terug

Nieuwe workshops bij de Pf Academy

Schermafbeelding 2013-02-19 om 16.29.46De Pf Academy is een initiatief van Pf en het NIDF. De Pf Academy biedt de vakfotograaf workshops en seminars. De wereld van de vakfotografie is zodanig veranderd, dat er voor veel vakfotografen op bepaalde terreinen een kennisachterstand is ontstaan. Dat gaat dan over bijvoorbeeld nieuwe terreinen als video en het maken van fotoboeken (vormgeving), maar ook het actualiseren van kennis waar het upgrades van software betreft of snellere en betere methodes van archivering. De Pf Academie biedt een veel omvattend programma, waaraan u veel kunt hebben. In ieder nummer van Pf vindt u een pagina, die met de Layar-app direct verwijst naar het actuele programma. Maar u kunt natuurlijk ook direct naar de juiste pagina op de NIDF website. Daar staat de lijst met de data en onderwerpen, elke workshop wijst vervolgens door naar de NIDFwebwinkel waar meer informatie te vinden is, en waar u zich kunt aanmelden.
 Op dit moment staan de volgende workshops op de lijst:
 Adobe Photoshop Lightroom4, zoals het voluit heet, is op dit moment het handigste programma om je fotografische activiteiten op de computer mee te regelen, van importeren en archiveren tot bewerken en eventueel afdrukken, alles kan met hetzelfde programma gedaan worden.
DocentEduard de Kam
 Hiervoor wordt een digitale camera met macro-objectief gebruikt, dat gaat veel sneller dan scannen. Volgens fotografen die al zo werken gaat het ook nog eens beter. De opstelling bij het NIDF is ook per dag te huur, ook hebben we speciale maskers laten maken om de films snel door te kunnen schuiven. Die zijn te koop via onze webwinkel.
DocentEduard de Kam.
 Fotograferen en filmen hebben een aantal technische zaken gemeen, denk aan licht en compositie, maar filmen gaat om meer, zo is er beweging van de camera of het onderwerp, er wordt een verhaal verteld, waarvoor de film ‘gemonteerd’ moet worden, de opnames worden gecombineerd tot één geheel.
Docenten Radek Ledski en Maarten Langelo
 Licht bepaalt hoe de foto er uitziet. Lichtbronnen zijn er in allerlei soorten, van spot tot hazylight, dat biedt  veel mogelijkheden om karakter aan het licht en het portret te geven. Een dag met zowel theorie als praktijk over het toepassen van de “juiste” lichtbron en andere handige aanwijzingen als het gaat om te komen tot het optimale portret. In de middag wordt er gewerkt met een model.
DocentChristiaan Hoefsmitportretfotograaf met tientallen jaren ervaring.
 De technische camera heeft nog altijd mogelijkheden, die geen enkele ander camera biedt. Een tilt-shift objectief is redelijk gangbaar, maar biedt alleen de optie om het objectief te verstellen. Bij een echte technische camera kan ook de sensor zelf in alle richtingen versteld worden, dat levert extra mogelijkheden.
Op deze dag leer je niet alleen wat de extra fotografische mogelijkheden zijn, maar ook hoe je die zelf kunt toepassen en ontdekken dat er nu nog altijd toepassingen zijn voor opnames, gemaakt met een technische camera en speciale mogelijkheden die zo’n camera biedt aan de fotograaf.
DocentPim van der Maden.