terug

Nieuwe topcompact van Canon met grote sensor: de G1 X


Met de Powershot G1 X slaat Canon een hele nieuwe weg in met de compactcamera’s. De nieuwe topcompact van Canon heeft namelijk een grote sensor van 18,7x14mm. Dat is in hoogte gelijk aan een APS-C sensor, alleen door de 4:3 verhouding is het wat korter. Wel is de sensor weer net een fractie groter dan bij het Micro Four Thirds Systeem. Daarentegen heeft de Canon G1 X wel een vast zoomobjectief, met een bereik van 28-112 mm (kleinbeeld equivalent) en gevoeligheid die loopt van f/2.8-5.8. Het objectief is voorzien van een optische beeldstabilisatie en een ND filter is in de camera ingebouwd. Die kan nu tot 3 stops licht tegenhouden.
De CMOS sensor telt 14,3 miljoen pixels, de pixels zijn daarbij net zo groot als bij een EOS 600D. De voordelen van de grotere sensor zijn evident: een betere beeldkwaliteit door minder ruis en een hoger dynamisch bereik en je kunt veel beter spelen met scherptediepte. Bij f/5.8 in de uiterste zoomstand heb je niet, zoals bij de tot nu toe gebruikelijke compactcamera’s, alles van voor tot achter scherp.
Voor de beeldkwaliteit is niet alleen de sensor belangrijk. Daarom heeft de Canon Powershot G1 X een DIGIC V gekregen. De gevoeligheid van de camera loopt dan ook van ISO 100 tot en met ISO 12800, bij de volle resolutie. Uiteraard kan de G1X zowel in JPEG als in raw foto’s opslaan. De raw beelden kunnen met DPP worden verwerkt. In volle resolutie haalt de G1 X 4,5 beelden per seconde met een buffer van zes foto’s. Video is ook mogelijk. De camera kan in Full HD (1080p) bij 24 fps filmen.
Net als de G12 heeft de G1 X een kantel- en draaibaar scherm. De ingebouwde flitser is vervangen voor een pop-up flitser.
De Canon Powershot G1 X wordt in Nederland vanaf maart 2012 geleverd en heeft een adviesprijs van € 749,00 inclusief BTW.


Bekijk ook deze items