terug

Nieuwe telezooms Canon

Wie op zoek is naar een telezoomobjectief, heeft bij Canon meer dan genoeg keuze.Nieuw is de EF 70-300mm f/4-5,6L IS USM. Daarmee komt het aantal zoomobjectieven in deze range tot maar liefst negen, waarvan vijf in de L-serie. Tijd om te kijken wat het objectief aan toegevoegde waarde heeft en hoe het zich verhoudt tot de nieuwe EF 70-200mm f/2.8L IS II USM.

De meest populaire in de range 70-300mm is de f/2.8 met beeldstabilisatie. Daar is vorig jaar een nieuwe variant van gekomen, voluit EF 70-200mm f/2.8L IS II USM geheten. Tijdens de test vorig jaar was ik al erg enthousiast over de nieuwe versie. Nu ik hem weer in handen heb, is dat enthousiasme niet verminderd. De oude versie was allesbehalve slecht, de Mark II is desondanks een klasse beter. De scherpte is, zeker in het centrum, een stuk hoger; er is nauwelijks last van overstraling en de lichtafval is minimaal. Opvallend is dat de beeldstabilisatie stiller werkt.
De nieuwe versie heeft ook een andere scherpstelmotor gekregen, die beter is afgestemd op de EOS 7D en de EOS-1D Mark IV. De scherpstelling van het nieuwe objectief is ten opzichte van de voorganger inderdaad een stuk sneller op de 1D Mark IV. Op alle fronten is de nieuwe versie duidelijk beter dan de vorige, en daarmee is het een van de beste objectieven die Canon momenteel in haar assortiment heeft.
Als je afgaat op de degelijkheid en de optische prestaties, is de EF 70-300mm f/4-5,6L IS USM helemaal L-waardig. Met een wat compactere opbergmaat, een wat groter zoombereik en minder gewicht zou het een mooi alternatief kunnen zijn voor Canons topzoom, de EF 70-200mm f/2.8 L IS II USM. Alleen heeft Canon al een goed alternatief in de EF 70-200mm f/4 L IS USM, en het blijft de vraag wat de 70-300mm toevoegt, afgezien dan van wat meer zoom.
Door het verlopende diafragma zit je bij het echte telewerk al snel op erg hoge ISO-waarden, wat niet handig is voor de scherpte. Het objectief is nauwelijks compacter, maar wel zwaarder en duurder. Wat het meest stoort, is dat het objectief ver uitschuift bij het zoomen en dat zoom- en scherpstelring zijn omgewisseld. Wie nauwelijks met andere zooms van Canon werkt, zal van dat laatste natuurlijk minder last hebben.


Bekijk ook deze items