terug

Nieuwe technieken in de fotografie

Het is deze maand 175 jaar geleden dat de fotografie is uitgevonden. Een technische uitvinding waar het allemaal mee begon. Nu lijkt de fotografie niet weg te denken uit onze dagelijkse bezigheden. Miljoenen foto’s worden gedeeld, bekeken en gemaakt. Met de digitale ontwikkelingen van de laatste jaren is het fotograferen en het tonen van foto’s niet meer het domein van de fotograaf maar van iedereen. Terwijl een technische uitvinding het begin van ons vak was, zorgen snel opvolgende nieuwe technieken voor zowel een verbreding van de markt als een bedreiging voor bestaande verdienmodellen.

een oude polaroid lijkt het maar in werkelijkheid is het een iPhone foto gemaakt met een speciale app. De camera van de smartphone wordt steeds vaker gebruikt door professionele fotografen.
Het lijkt een oude polaroid maar in werkelijkheid is het een iPhone foto gemaakt met een speciale app. De camera in een smartphone wordt steeds vaker gebruikt, ook door professionele fotografen.

Veranderingen zullen er in elk vak altijd zijn. Ook de muziek, grafische industrie en retail hebben zichzelf de laatste jaren opnieuw moeten uitvinden en zullen zich moeten blijven vernieuwen. Veranderingen zijn soms eng omdat ze bestaande systemen en verdienmodellen op hun kop zetten maar ze zijn vaak ook razend spannend. Ze creëren nieuwe verdienmodellen en openen nieuwe mogelijkheden. Een goed voorbeeld hiervan is de video markt. Tot voor kort maakten cameramensen en audiovisuele bedrijven de films en tv commercials voor bedrijven terwijl de fotografen zorgden voor de foto’s. Door de komst van de video functie op veel fotocamera’s zie je vandaag de dag veel fotografen ook film opdrachten aannemen. Hoewel het sommige audio visuele bedrijven de das om deed was het een nieuw verdienmodel en nieuw bestaansrecht voor de fotografen. Er zal altijd vraag zijn naar goede fotografen en er zullen continue nieuwe technieken komen die we als goede fotografen kunnen gebruiken.

De nieuwe ontwikkelingen

Terwijl de smartphones steeds betere camera’s krijgen en we steeds vaker de voordelen ervan inzien zijn het vooral de nieuwe software ontwikkelingen die de iPhone fotografie vooruit duwen en de gewone fotografie steeds sterker beïnvloeden. Enkele bijzondere technieken die de komende jaren ons medialandschap verder zullen vormen en veranderen komen al aan het licht. Afgelopen maand toonde het innovatie laboratorium van Microsoft enkele nieuwe technieken waaronder photosynth.

Ze ontwikkelden deze software die het mogelijk maakt in te schatten (door foto analyse) van waaruit de foto is gemaakt en zo een reeks opnames in 3D aan elkaar vast kan stitchen om er zo een vloeiende video of 3D opname van te maken. Het voorbeeld hierboven is een reeks foto’s en geen video opname. Het is nog niet perfect maar laat zien wat er mogelijk wordt als deze techniek verder ontwikkeld wordt.  Denk maar eens aan video waar de ultieme beeldstabilisatie verkregen kan worden door gebruik te maken van grote sensors met een video crop modus. Wordt deze software ingebouwd, kan de camera de eigen beweging registreren en op die manier de hele sensor stabiliseren. Ook kan een grote reeks foto’s omgezet worden in een vloeiende video opname.
https://vimeo.com/104410054
Nog geen twee weken later kondigt Instagram een nieuwe techniek aan: Hyperlapse. Ze hebben een nieuwe app gemaakt (per direct beschikbaar) die het visuele sociale platform een nog grotere impuls zou kunnen geven. De app lijkt sterk op de techniek die photosynth gebruikt maar is toch net even anders. Hyperlapse laat je een iPhone of iPad video maken. Deze video is in werkelijkheid natuurlijk een film met 25 beelden per seconde met geluid. Vervolgens benadert de Hyperlapse app de video als een reeks van honderden of duizenden foto’s en stabiliseert de opname door een grote hoeveelheden beelden weg te gooien. Wat opvalt aan het eindresultaat is de extreem goede stabilisatie waardoor het een cinematografische uitstraling krijgt. Dit doet Hyperlapse niet met geavanceerde software maar de App gebruikt de gyroscoop van de iPhone om de positie en bewegingen van de camera op te slaan. Met die informatie maakt de software berekeningen die bepalen welke opnames de app weg moet gooien om een mooi en stabiel beeld te maken. Het resultaat is geweldig en gaan we de komende tijd waarschijnlijk veel terugzien.

bijzonder

De echt mooie voorbeelden van deze nieuwe technieken gaan we vooral zien als de professionele fotograaf ermee aan de haal gaat, want de techniek mag dan bijzonder zijn maar in de handen van een goede beeldmaker komen dit soort technieken pas echt tot hun recht. Keer op keer wordt weer zichtbaar dat de kracht van de fotograaf niet het procédé of technische kunde alleen is, maar de manier waarop we naar de wereld kijken en deze vastleggen is minstens zo belangrijk. Als een inspiratie voorbeeld een film met vergelijkbare techniek die ons een geweldige blik geeft in ’s werelds meest gesloten land North Korea. Een echte aanrader vind ik persoonlijk.