terug

Nieuwe reeks objectieven van Canon


Gelijktijdig met de Canon EOS 650D heeft Canon ook de eerste objectieven van een nieuwe serie aangekondigd, de zogenaamde STM objectieven. Door de stappenmotor, waar de naam STM (Stepper Motor) vandaan komt, is een stille en soepele autofocus mogelijk. Dat is vooral zinvol voor video, omdat je daar soepele overgangen wilt hebben en zo min mogelijk geluid van de camera zelf wil horen.
De eerste twee objectieven zijn de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM en de Canon EF 40mm f/2.8 STM. De eerste is een standaardzoom voor de APS-C modellen, zoals de nieuwe Canon EOS 650D. Het zoomobjectief is uitgerust met een ingebouwde beeldstabilisatie. Bij filmopnames schakelt het objectief vanzelf over naar de Dynamic IS, om zo stabiele filmbeelden te maken. Eveneens vooral voor film interessant is de EMD, het elektromagnetisch aangestuurde diafragma. Daarmee wordt het diafragma nauwkeuriger en vloeiender geregeld, wat voor een mooie overgang zorgt. Het objectief bestaat uit zestien elementen, waaronder een UD en een PMo element, onderverdeeld in twaalf groepen. Vanaf juli 2012 is het objectief te koop voor een adviesprijs van € 569,00 inclusief BTW.
40mm pancake
Het meest interessant is echter de EF 40mm f/2.8 STM, de eerste pancake van Canon. Het ultrakorte objectief is geschikt voor fullframe camera’s, waardoor het met een Canon EOS 5D Mark III een heerlijke compacte combinatie vormt. Het objectief is opgebouwd uit zes elementen in vier groepen. De kortste instelafstand is 0,3 meter. De EF 40mm f/2.8 STM heeft een filtermaat van 52 mm, wat redelijk standaard is. De lengte is dat zeker niet. Het objectief is namelijk slechts 22,8 mm lang. Ter vergelijking: de alleszins compacte EF 50 mm f/1.8 II is 41,0 mm lang. Met een gewicht van 130 gram is de Canon EF 40mm f/2.8 STM ook aangenaam licht. Het objectief is vanaf juni te koop en heeft een adviesprijs van € 279,00 inclusief BTW.

Tags: Canon EOS

Bekijk ook deze items