terug

Nieuwe prijs voor parlementaire fotografie

Tijdens de tweede editie van het Prinsjesfestival wordt dit jaar voor het eerst de prinsjesfotoprijs uitgereikt. Dit is een prijs voor de best parlementaire foto van het jaar. De winnaar ontvangt een bedrag van 2.500 euro.
Professionele fotografen worden uitgenodigd hun beste politieke foto’s van het parlementaire jaar 2013-2014 in te zenden. Deelname is gratis. Het moeten beelden zijn van Nationale politieke gebeurtenissen, gemaakt in de Tweede – of de Eerste Kamer, dan wel elders op het Binnenhof in het politieke seizoen voorafgaand aan Prinsjesdag. Voor 2014 is dat tussen 17 september 2013 en het reces van 7 juli 2014.

Vakjury met fotografen en Eerste en Tweede Kamerleden

De jury die de inzendingen beoordeelt staat onder voorzitterschap van Bert Verhoeff, die als voormalig parlementair fotograaf van de Volkskrant vele jaren op het Binnenhof heeft gewerkt. Verder bestaat de jury uit parlementair verslaggever Jos Heymans (RTL), het Eerste Kamerlid Arda Gerkens (SP) en het Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66). Zij nomineren uit de inzendingen een jaaroverzicht, nomineren drie foto’s en kiezen daaruit de winnende foto.
Op zaterdag 13 september maakt eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol als onderdeel van het Prinsjesfestival in de Eerste Kamer de winnende foto bekend en reikt de prijs uit aan de winnaar. Tegelijkertijd zal die dag – Open Monumentendag – een expositie in de Eerste Kamer van een selectie van de ingezonden foto’s voor het publiek geopend worden.

Inzendingen

Inschrijven om mee te doen met de wedstrijd kan via de website van het festival. Na inschrijving ontvangen de deelnemers instructies hoe vanaf 1 t/m 7 juli via de website foto’s in te zenden. Via de site zijn ook de wedstrijdvoorwaarden te bekijken.
Het secretariaat van de jury en de wedstrijd is in handen van Hans Kouwenhoven en Gerhard van Roon en werkt samen met de Eerste Kamer.
Bron: Prinsjesfestival