terug

Nieuwe microfoons van Røde


Een van de meest populaire merken microfoons voor een DSLR is ongetwijfeld Røde. Het merk komt nu met een nieuwe stereomicrofoon die op de flitsschoen van de camera past. Deze Stereo VideoMic Pro is een combinatie van de vorig jaar geïntroduceerde directionele VideoMic Pro en de erg populaire Stereo VideoMic. Het resultaat is een veel compactere en lichtere microfoon. Uiteraard heeft Røde ook de kwaliteit weer verbeterd.
Net als de andere microfoons voor DSLR’s is de Stereo VideoMic Pro voorzien van een ophangsysteem, waardoor trillingen geen negatieve invloed hebben op de geluidskwaliteit. Door een -10dB PAD kan de gebruiker de gevoeligheid reduceren, wat in situaties met veel en hard geluid welkom is. Net als de VideoMic Pro heeft de nieuwe microfoon een +20dB boost, om een beter signaal te krijgen met een DSLR. Achterop de microfoon kunnen de instellingen worden gemaakt, inclusief een 75Hz high pass filter. De Røde Stereo VideoMic Pro werkt op een eigen voeding. De nieuwe microfoon is reeds leverbaar.

Nog niet leverbaar is de Røde VideoMic HD, de eerste microfoon met een ingebouwde recorder. Als basis voor de nieuwe microfoon is de NTG3, het vlaggenschip van Røde, gebruikt. De VideoMic HD is een condensor super-cardioid shotgun microfoon met RF bias technologie. Door die techniek is de VideoMic HD praktisch ongevoelig voor RF interferentie en condensatie.
Bijzonder aan de microfoon is de ingebouwde recorder. De bestanden kunnen op een microSD kaart worden opgeslagen en via een koptelefoonaansluiting kun je het geluid zelf ook in de gaten houden. Het LCD geeft de visuele controle op de opname. Het geluid kan op drie manieren worden opgenomen. Standaard neemt de VideoMic HD alles op als een dubbel monosignaal. In de ‘safety recording’ stand neemt het rechterkanaal het gewone signaal op en wordt op het linkerkanaal een met -20dB aangepast signaal opgenomen. Mocht er een onverwachte piek komen, dan heb je een back-up. Bij de derde stand wordt het geluid dubbel mono opgenomen en kan het via een optionele XLR adapter gebalanceerd worden weergegeven. Wanneer de Røde VideoMic HD op de markt komt, is nog niet bekend.