terug

Nieuwe Leica M en M-E

 

Dringen bij de introductie van de Leica M

Leica is een respectabel oud merk, maar wel een oud merk dat hard aan het vernieuwen is. Eerder dit jaar werd de monochrome M uitgebracht, deze Photokina werden daar zelfs twee nieuwe modellen aan toegevoegd. Leica heeft besloten te stoppen met het vermelden van generatienummers. De nieuwe M zal daarom geen M10 gaan heten, maar gewoon ‘M’. Naast deze M komt er ook een M-E. Dit is een ‘instap’model, voorzover je daar bij Leica over kunt spreken. Het E-model heeft de vertrouwde 18 Mp sensor van de M9 en is een camera zoals de M9 dat ook was, een camera voor puristen.
Dr. Andreas Kaufmann, die bij Leica orde op zaken heeft gesteld, doet een ‘Steve Jobs’: “There is one more thing..”. De nieuwe M dus.

Met de nieuwe M creëert Leica in feite een moderne spiegelloze systeemcamera, zij het een zonder autofocus, maar mét een fullframe sensor. De M krijgt een 24 Mp Leica Max CMOS sensor die ze in samenwerking met CMOSIS hebben gemaakt. Dankzij deze sensor krijgt de M eindelijk beschikking over live view én video. De video is 1080p, full HD dus, en daarmee is Leica weer helemaal bij de tijd. Ook scherpstellen in live view wordt nu mogelijk, zelfs met een 10x vergroting. Hierdoor kunnen eindelijk al die mooie Leica R lenzen ook weer gebruikt worden op een Leica camera, en kan je met de M voor het eerst sinds het verdwijnen van het Visoflexhuis weer macro’s en opnames met lange telelenzen maken. Hiervoor kan je  natuurlijk  gebruik maken van het 3 inch scherm met een resolutie van 920.000 beeldpunten en Gorilla glas, maar het is ook mogelijk om een losse elektronische zoeker te gebruiken. Bestellen kan nu al, maar wie er een wil, zal toch tot ergens in 2013 geduld moeten hebben..
De nieuwe M met elektronische zoeker, handgrip, adapter voor Leica R lenzen en de 70-180 mm. Leica R zoom. De nieuwe sensor maakt veel nieuwe toepassingen mogelijk.


Bekijk ook deze items