terug

Nieuwe groothoekobjectieven van Nikon

De nieuwe AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR is lekker licht, en vormt hij zeker ook met een D700 een goed hanteerbare combinatie. Het objectief voelt wel wat plasticachtig, en daardoor wat goedkoop, aan. Ik heb desondanks niet het idee dat het geen solide stuk gereedschap is, integendeel. Mechanisch draait alles lekker, de scherpstelling gaat vlot en stil en de schakelaar voor de beeldstabilisatie verschuift niet te gemakkelijk.

Op bijna alle vlakken presteert de AF-S 16-35mm beter dan het duurdere broertje, de AF-S 17-35mm. Bij volle opening is het objectief aan de hoeken scherper bij hetzelfde diafragma. Je kunt de 16-35mm mijns inziens prima bij volle opening gebruiken. Zeker voor een zoomobjectief heeft het nieuwe objectief een fraaie onscherpte, zachter dan de AF-S 17-35mm. Het objectief vertekent wel behoorlijk: van een flinke tonvorm naar een behoorlijke kussenvormige vertekening.

De nieuwe AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED vind ik geweldig om mee te werken: genoeg groothoek om een groothoek te zijn, zonder alle nare eigenschappen van nog meer groothoek. De AF-S 24mm is daarbij ook erg mooi en solide gebouwd. Redelijk compact ook, voor zover je van compact kunt spreken bij dit soort lichtsterke objectieven. Mechanisch is ook alles tiptop in orde. Zoals je van een objectief in deze prijsklasse mag verwachten, want echt goedkoop is het objectief zeker niet.

Bij volle opening is de scherpte in het centrum goed. De hoeken blijven uiteraard wat achter. Na zo’n twee tot drie stops diafragmeren is de scherpte ook daar prima. Hoe belangrijk de scherpe hoeken zijn, hangt af van wat je fotografeert. Als de hoeken sowieso buiten de scherptediepte vallen, en die is werkelijk gering bij f/1.4, dan zal het niet problematisch zijn. Bij volle opening heb je zeker last van lichtafval, die vanaf f/2.8 wel verdwijnt. Photoshop en consorten weten daar overigens ook wel raad mee. Helemaal vertekeningvrij is het objectief zeker niet, maar het valt allemaal binnen de marge van een groothoek. Zeker bij open diafragma is de onscherpte, of bokeh, erg fraai. Zacht en goed diffuus. Het loopt ook mooi geleidelijk over. Een erg mooi objectief is het.

Groothoeken behoren tot de lastigste objectieven om te ontwerpen. Maar dat ze bij Nikon goede groothoeken kunnen bouwen, bewezen ze al met de AF-S 14-24mm f/2.8. Met de twee nieuwe objectieven wordt de lijn doorgezet. Bij de AF-S 16-35mm f/4G ED VR merk je duidelijk dat er op het gebied van optiek een hoop is verbeterd.


Bekijk ook deze items