terug

Nieuwe fotoprijs van PANL: SO!

Robin de Puy (links) en Eddo Hartmann van PANL lichten de nieuwe fotoprijs SO toe tijdens de 15e Donkere Kamer - © Bas de Meijer
Robin de Puy (links) en Eddo Hartmann van PANL lichten de nieuwe fotoprijs SO toe tijdens de 15e Donkere Kamer – © Bas de Meijer

De PANL Award bestaat niet meer, in plaats daarvan komt SO, de Selection Of (Dutch photography). De beroepsvereniging PANL maakte dat gisteren bekend tijdens de 15e Donkere Kamer in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Een fotowedstrijd en een jaarboek zijn volgens de PANL nog steeds belangrijke pijlers, maar beiden moesten beter aansluiten bij de tijdsgeest. Een fotograaf wordt namelijk tegenwoordig vooral gekozen om zijn visuele identiteit. Daarom besloot de PANL de prijs te hervormen, waarbij de verschillende categorieën en het onderscheid in opdracht en vrij werk verdwijnen en kiest de jury de fotograaf die zich het beste onderscheidt door visie en persoonlijkheid. SO staat open voor alle beroepsfotografen in Nederland. Iedere fotograaf kan slechts één serie insturen, bestaande uit vijf tot twaalf foto’s waaruit de visie van de fotograaf blijkt. In de voorrondes bepaalt een jury van vijftien personen wie er naar de finale gaat. Daar kiest een vijfkoppige jury de drie winnaars.
SO 2013Voor de nieuwe fotoprijs heeft de PANL goed gekeken naar de Britse evenknie AOP. Ook daar wordt een en ander veranderd en PANL gebruikte die ervaring om tot het nieuwe concept te komen, zo lichtten PANL leden Robin de Puy en Eddo Hartmann het toe. Volgens hun kan de winnaar zich fotograaf van het jaar noemen, omdat het over zijn oeuvre gaat en niet om een enkele foto.
Inzenden voor de eerste SO, de SO 2013, kan van 13 tot en met 26 mei 2013. De prijsuitreiking vindt plaats op 27 juni in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Tijdens die avond licht de jury ook zijn motivatie toe. Rond september wordt het boek gelanceerd en zal de expositie worden geopend. PANL leden hoeven geen wedstrijdgeld te betalen, niet-leden betalen 100 euro voor hun inzending. Als tegemoetkoming voor het maken van het boek, die iedere art-director en belangrijke foto-inkoper krijgt toegestuurd, wordt aan de genomineerde fotografen een bijdrage van 250 euro gevraagd.

Tags: PANL SO

Bekijk ook deze items