terug

Nieuwe Coolpix met EVF

Nikon kondigt een nieuwe Coolpix aan in het topsegment. Het is de CoolpixP7800, de opvolger van de P7700. Bijzonder is dat deze compactcamera over een ingebouwde elektronische zoeker (EVF) beschikt. Voor een aantal andere compactcamera’s in dit segment zijn voor de liefhebbers losse EVF’s beschikbaar. Maar die maken de camera dan altijd wel veel groter. De EVF biedt een veel nauwkeurigere weergave van het beeld en meer informatie dan de kleine optische zoekers die in dit segment ook wel eens worden toegepast, en het maakt de 7800 nauwelijks groter dan zijn voorganger. Een goed idee dat navolging verdient.
Coolpix7800-cMet 12 miljoen pixels is de resolutie op een voor een compactcamera verstandig niveau gebleven, terwijl de gekozen techniek met een van achteren belichte CMOS sensor wel de hoogst mogelijke kwaliteit uit de compacte sensor zal halen. Het objectief biedt een bereik van 28-200 mm, het is technisch een 6 – 43 mm, met een zeker voor dit bereik wel mooie lichtsterkte van f/2.0 in de groothoekinstelling. Dat loopt dan terug tot f/4.0 in de telestand. In het objectief zijn twee elementen van een ED glas gebruikt, het diafragma gebruikt ondanks de geringe afmetingen toch 7 bladen wat kan bijdragen aan een mooi verlopend bereik van scherp naar onscherp. Ook is de camera voorzien van beeldstabilisatie. Het is mogelijk tot acht opnames per seconde te maken, en de Nikon Coolpix P7800 beschikt over een RAW formaat van het NRW type voor degenen die het beste uit de camera willen halen.
De P7800 beschikt over twee zoekers, een kantel en draaibaar RGBW LCD scherm van 7,5 cm diagonaal, handig voor fotograferen onder vreemde hoeken. Dat er ook een ingebouwde elektronische zoeker gebruikt wordt, is fijn. Het werkt lekkerder en wanneer de zon schijnt zie je beter wat je aan het doen bent. Voor de bediening beschikt de P7800 over twee instelwielen, twee functieknoppen en er kunnen drie gebruikersinstellingen worden opgeslagen voor snel wisselen van de instellingen om op verschillende situaties in te spelen. Naast foto’s neemt de Coolpix P7800 ook Full-HD video op, met 25 of 30 bps, waarbij naast de ingebouwde microfoon ook is voorzien in een aansluiting voor een externe microfoon. Ook bij het opnemen van video kan de camera helemaal handmatig worden ingesteld. Via de Nikon WU-1a WiFi adapter kan een smartphone gebruikt worden om de P7800 te bedienen en de opnames te bekijken.