terug

Nieuw Nikon-teleobjectief

Nikon is in een redelijk tempo bezig de objectieven te vernieuwen. De jongste nieuweling is de AF-S NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II met de nieuwste beeldstabilisatie en een A/M-scherpstelstand.

Die laatste is een uitbreiding op de M/A- en M-stand. Dankzij de VR II beeldstabilisatie, die ook in de in nummer 1-2010 van P/f geteste AF-S 70- 200mm f/2.8G ED VR II zit, moeten de bewegingen van de camera tot vier stops worden gereduceerd.

Van de elf elementen, onderverdeeld in acht groepen, zijn er drie van zogenaamd ED-glas. Een Nano Crystal Coat moet de beeldkwaliteit verder verbeteren. Het zijn allemaal veranderingen die we bij steeds meer objectieven van Nikon tegenkomen.

Het bijna 3 kilo zware objectief is met name bedoeld voor sport- en natuurfotografen. Het persbericht roept vrolijk dat het een ideaal superteleobjectief is om uit de hand mee te fotograferen. Ik geef het u te doen. Zeker als je er nog een teleconverter op aansluit.

Daarvan heeft Nikon ook weer een nieuwe versie uitgebracht, de AF-S Teleconverter TC-20E III. Deze heeft, zoals te verwachten, een verlengingsfactor van 2x. Vanzelfsprekend wordt het diafragma ook twee stops kleiner. De TC-20E III is de eerste teleconverte met asferisch glas en heeft zeven elementen in vijf groepen. Het is volledig compatibel met de nieuwste generatie van beeldstabilisatie, autofocus en lichtmeting.

De AF-S NIKKOR 300mm f/2.8G ED VR II is vanaf eind januari te koop voor een adviesverkoopprijs van € 6299,–. De AF-S Teleconverter TC-20E II is al leverbaar voor een adviesverkoopprijs van € 549,–.