terug

Nederlandse hoofdstedenfotograaf Swolfs legt honderdste land vast

Aan de voet van de besneeuwde Kilimanjaro in Tanzania maakt Jeroen Swolfs, die in zes jaar tijd alle hoofdsteden ter wereld fotografeert, vorige maand zijn honderdste foto. Daarmee markeert de foto van de Tanzaniaanse hoofdstad Dar es Salaam een belangrijke mijlpaal van het project Streets of the World. Swolfs is nu halverwege zijn project, dat draait om het vastleggen van het straatleven in het centrum van alle hoofdsteden ter wereld.
Moeder van alle continenten
In de eerste drie jaar van zijn project fotografeerde Swolfs bijna alle hoofdsteden van Azië en Amerika. In juli 2012 begon hij aan de ‘Moeder der Continenten’: Afrika. In totaal staan er ongeveer 203 landen op het programma. Swolfs: “Wat is een land? Dat is een vraag die ik mezelf regelmatig stel tijdens dit project. De definitie van de Verenigde Naties vind ik zelf te nauw voor dit project, want ook niet-erkende staten hebben soms alle kenmerken van een echt land. Daarom neem ik het voor de zekerheid maar iets ruimer, want gedurende zes jaar kan er veel veranderen, ook in de status van een gebied waar ik kom.”
Verrassend positief
Jeroen Swolfs wil met Streets of the World een verhaal vertellen over mensen in alle landen van de wereld en hoeveel overeenkomsten wereldburgers met elkaar vertonen. Swolfs: “Toen ik begon met het project, wilde ik met name de verschillen laten zien. Hoe ieder land en zijn bevolking anders is dan het volgende land. Maar overal in de wereld gebeurt eigenlijk hetzelfde, alleen in een andere omgeving, in een andere kleur en in een andere taal. De diversiteit is enorm in de wereld, maar in de kern zijn mensen allemaal bezig met dezelfde vragen en activiteiten en dat levert een verrassend positief beeld op.”
De avonturier schreef over de eerste fase van zijn reis een boek dat in mei 2011 werd gepubliceerd door National Geographic. Zijn tweede avonturenboek verschijnt naar verwachting halverwege volgend jaar. Swolfs geeft regelmatig lezingen en is blogger voor de Huffington Post. Swolfs’ avonturen zijn te volgen op www.streetsoftheworld.com.