terug

Nederlands Fotomuseum: ZWART/WIT

Het Nederlands Fotomuseum kreeg onlangs van het Wertheimer Fonds een extra bijdrage van 150.000 euro om gedurende vier jaar “met een externe intendant grensoverschrijdende projecten te realiseren die het Nederlands Fotomuseum, nog sterker dan nu, verankeren als boegbeeld van de Nederlandse fotografie”, aldus museumdirecteur Ruud Visschedijk.
Het museum vroeg curator Anne van der Zwaag voor de functie en zij accepteerde de uitnodiging. Van der Zwaag kwam via haar publicatie in ‘Kleur in beeld’ (2011) met het thema ZWART/WIT. Van 2012 tot 2015 zijn er binnen het thema ZWART/WIT drie installaties en twee thematentoonstellingen te zien. Van der Zwaag: “Het worden informatieve tentoonstellingen waarin de vormgeving wordt aangepast op het thema en de bijbehorende associaties. Bij WIT is de structuur heel open, in het geval van ZWART zal die veel benauwder zijn.
Het meerjarenproject heeft als doelstelling om een betere verankering van brede tentoonstellingen in het museumbeleid te realiseren, meer bezoekers te trekken, een goede aansluiting op aan fotografie gerelateerde netwerken te bewerkstelligen en bovenal: cultureel ondernemerschap te stimuleren.