terug

Natuurfotograaf Ruben Smit

Voor duizendpoot Ruben Smit ziet zichzelf als adviseur in de ‘groene communicatie’ van natuurorganisaties. Fotograferen vormt slechts een deel van zijn missie voor natuurbehoud. Een gesprek over de beweging in Smits beroep als natuurfotograaf.
Met een carrière als ecologisch wetenschapper in het vooruitzicht, switchte Smit naar een onzeker bestaan als fotograaf en filmer. “Als universitair docent kon ik mijn ei niet kwijt. Beeld zit in mij. Ik probeer alles te visualiseren en ik voelde continu dat juist die beeldende kant aan mij trok.” Inmiddels is Smit werkzaam als fotograaf, filmer, schrijver en presentator. Het woord ‘multidisciplinair’ lijkt door hem te zijn verzonnen. De ecologie is zeker niet van de baan geschoven, maar loopt als een rode draad door al zijn projecten. Zo schrijft Smit columns voor Grasduinen, produceert hij educatieve films voor natuurorganisaties en treedt hij op als presentator van het populaire tv-programma Buitengewoon, over natuur op TV Gelderland. Zijn wetenschappelijke achtergrond als ecoloog is van groot belang bij het bedenken en uitvoeren van alle projecten.
http://vimeo.com/10253950
Die multidisciplinaire aanpak ziet Smit bij collega-fotografen veel minder terug. Zij richten zich puur op fotografie. “Daarom worden fotografen pas aan het eind van de productie ingezet, als het gehele project op papier staat. Je bent dan gebonden aan de ideeën van een ander.”
www.rubensmit.nl