terug

Nadav Kander: Yangtze – The Long River

Kander hoort in de VS tot het neusje van de zalm onder de commerciële fotografen. Hij is een van de weinigen aan wie het wordt toevertrouwd Amerikaanse presidenten te fotograferen. Film- en popsterren behoren tot de dagelijkse kost.
Maar Kander is meer dan alleen een portretfotograaf, hij maakt ook stillevens en landschapsfoto’s en doet niet alleen opdrachten van anderen, maar geeft ze ook aan zichzelf. In dat kader moet je dit boek over China’s grootste rivier zien, een van de vele projecten van een even productief als veelzijdig fotograaf.
Het is geen project in de marge geworden. Kander is er gedurende een paar jaar mee bezig geweest. En het boek wordt serieus genomen: Kofi Annan schreef het voorwoord.
Dit boek is mooi volgens ons en niet volgens het Chinese schoonheidsideaal. Daarin speelt perfectie tot in het detail een hoofdrol. We zien foto’s van China in de minst perfecte toestand, tijdens de grote Chinese verbouwing, waarin China wordt omgebouwd tot een modern land. Het oude is nog niet weg en het nieuwe nog niet af. Het is kortom een rommeltje op Kanders foto’s.
Maar dat rommeltje is wel in strakke composities in sfeervolle kleuren en met grote zorg voor het detail neergezet. Dat is zo subtiel gedaan dat het goed vakmanschap overstijgt. Je krijgt een reeks loeischerpe overzichten te zien, die foto na foto meer indruk maken.
Ze worden ons stuk voor stuk in een rustige lay-out paginagroot gebracht. En wil je wat achtergronden weten, dan kun je daar bij de kleine thumbnails achterin vaak nog wat over lezen. Een beproefde vorm voor een fotoboek, waarbij in de lay-out woorden de beelden niet meer in de weg zitten.
Kijk je voorbij de esthetiek, dan heeft het tijdsbeeld dat Kander neerzet ook zijn waarde. Na de verbouwing zal men blij zijn met dit document, want dan oogt alles anders.
Maar hij is niet de enige fotograaf die dit proces vastlegt, de Drieklovendamin deze rivier trekt fotografen als stroop vliegen. De Yangtze is niet alleen met ruim 6000 km een lange, maar ook een vieze rivier. Er wonen net zoveel mensen in de nabijheid als er inwoners in de VS zijn. Gecombineerd met de tot voor kort typisch Chinese verwaarlozing van het milieu, is het de grootste vervuiler van de Stille Oceaan.
Je leest er in de teksten in dit boek over, zelfs in hetcommentaar uit de pen van de fotograaf zelf. Maar toch is er maar een handvol foto’s waarin het probleem concreet zichtbaar wordt gemaakt. Jammer.
Dat was een voltijds documentaire fotograaf misschien niet gebeurd. Die had alles gedaan om dit verborgen gevaar niet alleen met woorden, maar ook met beelden over te brengen.
Bestellen
Tekst: Jean-Paul Tchang, Kofi A. Annan
Hatje Cantz, 35 x 27,5 cm, 180 blz., gebonden
ISBN 9783775726832