terug

Myanmar – bijzonder project van Cees Rijnen

 

© Cees Rijnen
© Cees Rijnen

Cees Rijnen (1952) is reclame- en publiciteitsfotograaf, maar ook een gedreven reiziger, steeds op zoek naar authentieke volkeren en culturen. Op reis door Myanmar (Birma), twee jaar geleden, werd hij getroffen door de puurheid van het land en de mensen. “Die puurheid voel je daar echt” zegt Rijnen. “In de mensen, die een innerlijke rust uitstralen, gastvrij en open zijn in hun omgang met elkaar en met mij. En daarnaast de rijke, eeuwenoude (religieuze) cultuur, die overal aanwezig is in het dagelijks leven, er helemaal mee verweven is. Ik werd erdoor overdonderd, voelde me klein. Ik wilde dat gevoel naar buiten brengen in mijn foto’s.”
Hoe puur hij land en bevolking aantrof na vijftig jaar militaire dictatuur vertellen zijn foto’s, die vanaf 22 september zijn te zien op de tentoonstelling ‘Myanmar Pure’ in Fotogalerie In de Gewelven.
Het zijn foto’s van een samenleving nog zonder verleidingen van creditcards of billboards, waarmee hij “de binnenkant van het land” laat zien, zoals een Birmaanse fotograaf, met wie Rijnen een week rondreisde, het verwoordde. Rijnen was er juist in de periode van de voorzichtige overgang van militaire dictatuur naar een meer democratische samenleving. “Ik voelde daar dat het de goede kant opging”.
Cees Rijnen kreeg al elf bekroningen voor zijn Myanmar project, waaronder nominaties bij de Black & White Spider Awards, PANL Awards 2012 en zilver in the International Photography Mastercup 2011. De bekroonde foto’s maken ook deel uit van een Art Collection album ‘Myanmar Pure’ dat zowel in Nederland als in Myanmar in oplages van 50 stuks wordt uitgegeven, in een fraaie authentieke Birmaanse lakdoos, waarin twee albums passen. In 2014 volgt het tweede deel ‘Myanmar +I’ met foto’s van een nieuwe, nu ‘open’ samenleving. Twintig procent van de opbrengst komt ten goede aan een kinderweeshuis in Rangoon.
 
Tentoonstelling ‘Myanmar Pure’ van Cees Rijnen  
tot 9 januari 2014
Fotogalerie in de Gewelven
Kunstkasteel Woerden
Kasteel 3, 3441 BZ  Woerden
Di t/m za 11 – 22 uur, zon 11 – 17 uur
www.fotogalerieindegewelven.nl
© Cees Rijnen
© Cees Rijnen

PB Myanmar©CRjuli'01327
© Cees Rijnen
© Cees Rijnen