terug

Mount Everest in gigapixels

Wil je de Mount Everest beter bekijken, dan moet je er naartoe. Een nieuwe gigapixelfoto toont ’s werelds hoogste berg in evenzo duizelingwekkend detail.
Filmmaker en avonturier David Breashears maakte recent op basis van 400 losse beelden een ‘gigapixel picture’ van de Khumbu Gletsjer bij de Mount Everest. Breashears is oprichter en directeur van Glacier Works. Een non-profit organisatie die de toestand van gletjers in de Himalaya documenteert met dit soort enorme foto’s. Op de website van Glacier Works is goed te zien hoe de gletjers daar in rap tempo wegsmelten.
De gigapixelfoto is onderdeel van een groter project waarin het mogelijk is om een virtuele tour te maken in de omgeving van de verschillende gletsjers. In iedere foto kun je eenvoudig ‘zoomen’ en ‘pannen’ . De 4oo foto’s zijn gemaakt met een 300 millimeterlens en zijn daarna middels ‘stitching’ tot één beeld van ruim 2 miljard pixels samengevoegd.

Een galerie op 5 kilometer hoogte

Tot ons genoegen ontdekten wij maar liefst twee foto-exposities in de buurt van Everest Basecamp. Één in een tent midden in basecamp en één meer in de buurt van de Khumbu gletsjer. Hieronder roodomrand de eerste expositie. Rechts van de uitgang van die expositie kun je doorklikken naar een prachtige expositie op de gletsjer.

Bekijk de gigapixelfoto en de virtuele tour hier (uitgaande link)