terug

Morad Bouchakour – Peking Dog

We kennen Bouchakour vooral van portretten. Hij is een meester in het treffen van karaktertypes. Of dat nu een museumdame of polderboer is, hij zet ze allemaal even sterk neer. Zelf ziet hij zich vooral als reportagefotograaf en daar getuigen bijvoorbeeld zijn documentaireserie over de Mennonieten en de document Nederland opdracht ‘Feest!’ van.
In Peking Dog verwijdert Bouchakour zeg ver van het werk waarvan we hem kennen. Mensen spelen hier de tweede viool. We zien foto’s van auto- en fietswielen afgewisseld met foto’s van honden. Die hond was er altijd al. Als Bouchakour een hondenbaas in beeld nam kwam die er altijd bij, meestal om de karaktertrekken van de baas te bevestigen. Hier worden ze zelf geportretteerd, weliswaar vastgehouden door hun baas van wie we het gezicht vrijwel niet te zien krijgen.
Vergeleken met al het beschrijvende portret- en reportagewerk is zijn aanpak in ‘Peking dog’ puur conceptueel. De honden zijn tegenwoordig een statussymbool in China, evenals de auto’s. Maar de statussymbolen gaan niet goed samen. Ieder autowiel is beschermd tegen het plasje dat honden er zo graag op los laten. Beide legt Bouchakour vast, en legt zo twee treffende details in de Chinese cultuur onder een vergrootglas en bundelde ze in een even verrassend als fraai vormgegeven boek. De opzet lijkt sterk op die van ‘Emtpty Bottles’ van Wassink en Lundgren. Die presenteerden verzamelaars van plastic flessen in de Chinese steden in een boek met net zo’n opvallend design.
Hoe sterk Bouchakours idee moge zijn, en hoe mooi de ingeflitste foto’s ook zijn gemaakt, ik mis de pure beschrijvende kracht die zijn andere foto’s zo goed maakte. Als je iets op deze manier onder een vergrootglas legt zie je het geheel niet meer. Bouchakour is op zijn best als je ook om het vergrootglas heen kunt kijken. Maar het zou zo kunnen dat  de speciale editie van dit boek, in een doos met print, genummerd en gesigneerd, en tegen de 200 euro, uitverkocht raakt. Het is precies het soort boek  waarmee Nederlanders de laatste jaren goede sier maken. Internationaal, bij verzamelaars. Valkuil is dat die verwend willen worden met iets nieuws, en dit begint gewoontjes te worden.
Prijs gelimiteerde editie: 195,95 euro
Prijs normale editie: 24,95 euro