terug

Mooi

Coverfoto © Tom Lievense
Coverfoto © Tom Lievense

Ik moet u dringend aanraden het fotofestival Noorderlicht in Groningen te bezoeken. Het is namelijk om vele redenen de moeite waard zoals u vanaf pagina 13 in nummer 7 van P/f kunt lezen (en nog veel meer in het bij deze P/f gevoegde festivalmagazine). Als het even kan, moet u op 19 september gaan. Dan kunt u ’s middags een lezing met projectie bijwonen van de Brit Simon Norfolk, niet alleen een briljante fotograaf, maar ook een geweldige verteller.

Uit eigen ervaring kan ik melden – ik maakte vorig jaar in Londen een presentatie van hem mee – dat het een leerzame middag wordt. Hij analyseert landschapsschilderijen uit de 17de eeuw, legt verbanden met landschapsfoto’s die hij zelf de afgelopen decennia maakte in oorlogsgebieden, is niet te beroerd om vragen uit het publiek te beantwoorden, en vertelt hoe hij met mooie foto’s van raketlanceringen de miljarden dollars verslindende wapenwedloop aanklaagt. Want de coverfoto is letterlijk van een verraderlijke esthetiek. We kijken naar de lichtlijn van een Minuteman III-raket die is gelanceerd vanaf Vandenberg Air Force Base in Californië. Het ding plofte op 22 mei 2008 uiteindelijk een kleine 8000 km verderop, bij het Micronesische eilandje Guam, in de Grote Oceaan. ‘Glory Trip 197’ noemt de fotograaf het.
Norfolk maakte een hele serie beelden van dergelijke luxe vuurpijlen onder de titel ‘Full Spectre Dominance.’ De Amerikaanse luchtmacht beproeft met enige regelmaat of deze dragers van atoombommen nog goed werken. Zonder nucleaire lading, maakt u zich geen zorgen (of misschien toch maar wel).

Ook mooi met een bittere nasmaak: de kleurenexplosie die David LaChapelle maakte van ‘The Rape of Africa’ (pagina 32). In een kort interview dat ik met hem had, blijkt dat net als bij vele anderen ook bij hem de wijsheid komt met de jaren. Nog een geruststelling dus. Maar we moeten blijven opletten, dat wel: schoonheid blijkt vaak niet te zijn wat het schijnt.

Edie Peters
hoofdredacteur P/f


Bekijk ook deze items