terug

Mooi


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/themes/deopenbareruimte/inc/template-functions.php on line 49

Mooi hè, die nieuwe Pf? Zelf vonden we in ieder geval van wel. Maar om dat nou meteen zo hard te gaan roepen, dat stond ook een beetje raar. Maar na alle positieve reacties op de Professional Imaging durf ik het best. Nog één keertje dan: “Mooi hè!”
In Nederland doen we dat niet zoveel, jezelf op de borst slaan. Het staat arrogant, je hebt het dan hoog in de bol, en ja, hoge bomen vangen veel wind en hoogmoed komt voor de val. We zijn tenslotte een klein, van calvinisme doordesemd landje.
In het buitenland, en met name in Amerika, hebben ze daar niet zo’n last van. Als je maar een béétje goed bent, roep je al gauw dat je ‘great’ bent. En een behoorlijke foto is er al snel ‘awesome’. Dat klinkt voor ons als overdreven gedoe, veel geschreeuw en weinig wol. Toch wordt in Amerika over het algemeen wat meer betaald voor fotografie dan hier, en staat de vakman er nog steeds in aanzien. Zou dat wat te maken hebben met het feit dat fotografen zich er op de borst durven kloppen? Dat ze van de daken durven schreeuwen dat ze iets goeds maken, en dat dat door de omgeving ook als volkomen normaal wordt geaccepteerd?
Op 10 maart zijn de PIA d’Or Awards uitgereikt. Het is een mooi, nieuw initiatief waarmee de vakfotografie zichzelf in het zonnetje kan zetten. Een beetje onderlinge competitie kan alleen maar kwaliteitsverhogend werken. En de winnaars kunnen een mooi uithangbord zijn voor de hele beroepsgroep. Maar de prijzen waren nog niet uitgereikt of er kwam al kritiek. Was dit nu het beste op het gebied van de Nederlandse vakfotografie? Het antwoord is heel simpel: “Ja.” Met een klein voetnootje: “.. van wat er is ingestuurd.” Op de kwaliteit van het genomineerde werk is weinig af te dingen, technisch goed uitgevoerd, het één hoogstens wat creatiever dan het ander.
Wie denkt dat hij beter werk maakt, moet niet afgeven op de winnaars van deze keer, maar gewoon de volgende keer meedoen. Tot die tijd: wees blij dat collega’s wel hebben meegedaan en positieve publiciteit genereren die de hele beroepsgroep ten goede komt. En tot aan de awards van volgend jaar mogen alle winnaars van dit jaar van mij het dak op gaan en roepen: “Mooi hè!”