terug

Mobiele Plenoptiek

Pelican4x4module_quarterSommige dingen zijn nog slechts in het stadium van een aankondiging of een beginnende ontwikkeling, deze van Pelican Imaging is er ook zo één, maar het geeft wel een aardig beeld van dingen waar aan gewerkt wordt, en dan vooral buiten de grote spelers op het digitale fotografie gebied om, althans zo lijkt het hier wel.
De Lytro camera is de eerste camera op de markt die het de gebruiker mogelijk maakt om achteraf te kiezen waar de foto scherp moet worden. Rondom die techniek is een heel speciale camera gebouwd, maar zo’n product gaat een beetje voorbij aan de ontwikkeling waarbij de meeste foto’s gewoon met een mobiele camera gemaakt worden. We hebben het hier over de consumenten sector, dat spreekt. Pelican Imaging ontwikkeld nu een dergelijk systeem, maar dan geschikt om ingebouwd te worden in een mobiele telefoon of tablet, de hele constructie is slechts drie millimeter dik. Een tweede bijzonderheid is dat hun systeem ook video volgens deze techniek op kan nemen, waarmee het dus mogelijk moet worden het verleggen van de scherpte achteraf bij het monteren te laten gebeuren. Voor zowel fotograferen als video-opnemen is het aardige van deze techniek dat je dan ook echt niet hoeft scherp te stellen bij het opnemen, het zal ook wel niet kunnen, en dat scheelt bij het fotograferen tijd, de autofocus van de telefooncamera in nu eenmaal niet echt snel.
composite0Een nadeel van deze technieken is het enorme verlies aan resolutie, er worden bij deze versie van de plenoptiek waarschijnlijk 16 beelden opgenomen, wat bij een 16 miljoen pixel sensor een eindresultaat van slechts één megapixel oplevert. Maar met de nieuwste sensoren voor telefoons die meer dan 40 miljoen pixels tellen blijft er van wel twee megapixel over, precies genoeg voor een volledig HD videobeeld, en waarschijnlijk ook wel voor de meeste foto’s die mensen maken. Nadeel zal ongetwijfeld zijn dat de bestanden, zolang ze de optie blijven bevatten om achteraf de focus te verleggen natuurlijk ook veel groter zijn dan je gewend bent voor een foto van dergelijke afmetingen, om over de video-opslag maar te zwijgen.
Het kan nog duren, maar de ontwikkelingen op dit gebied gaan heel snel, en het wachten is slechts op een telefoonmaker die denkt dat hij het de consument wel uit kan leggen, deze bijzondere camera, en dan kan het zomaar op de markt verschijnen. Maar het kan ook gaan als met 3D, veel aandacht, maar een heel lauwe reactie bij de consumenten.
http://www.pelicanimaging.com/technology/index.html