terug

Mitch Epstein; Schoonheid en angstige beklemming

Amos Coal Power Plant, Raymond City, West Virginia, 2004 © Mitch Epstein

Het project ‘What is American Power’ van Mitch Epstein gaat over macht en onmacht, over dromen, over hebzucht en de gevolgen daarvan.
Hoop sterft als laatste” (Joris Luyendijk, NRC 5 juni ’10) is een uitdrukking die in een paar woorden weergeeft wat de kern is van het project American Power van de Amerikaanse fotograaf Mitch Epstein.
Zijn megaproject hangt in de grote zaal van het Fotomuseum in Antwerpen en zet daarmee de toon bij de tentoonstelling American Documents. Er is werk te zien van zestien fotografen, onder wie Mitch Epstein. Elsje van Ree had een gesprek met hem, waarvan verslag wordt gedaan in P/f nummer 6 die begin juli in de kiosk ligt.
‘What Is American Power’ is uitgegeven als boek en foto’s zijn ookonline te bekijken. Het gehele project is weergegeven in 63 beelden van energie-gerelateerde plaatsen in de Verenigde Staten.
Epstein bezocht voor dit project meerdere malen 25 staten, inclusief Alaska. Epstein begon met een 4×5”, uiteraard op statief. In de loop van het project is hij overgegaan op 8×10” omdat hij daarmee meer details van het landschap kon laten zien.

American Documents
T/m 5 september in Fotomuseum Antwerpen. Met werk van Lee Friedlander, Diana Arbus, Leweis Baltz, Robert Adams, Henry Wessel, Nicholas Nixon, Stephen Shore, Martha Rosler, Judith Joy Ross, Jerry Thompson, Larry Sultan en Mike Mandel en Mitch Epstein.
www.fotomuseum.be